FOTO: Grade i Županijo, hvala što smo beskucnici!

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Zar moramo na ulicu? Grade i Županijo, hvala vam što smo beskucnici!", poruke su kojima su nastavnici i ucenici Glazbene škole Ivana Matetica Ronjgova, uz note Vivaldijeva "Cetiri godišnja doba", poceli prosvjed na pulskoj tržnici, koji je na Svjetski dan ucitelja organizirao Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama.

U majicama sa simbolicnim natpisom "5 do 12 za Glazbenu školu", javnost su upozorili da ce 1. travnja sljedece godine ostati bez krova nad glavom zbog dugogodišnje nebrige lokalnih vlasti, posebice Istarske županije kao osnivaca škole, koja im još uvijek nije ponudila konkretne planove preseljenja iz upravne zgrade Uljanika, iz koje moraju iseliti za manje od šest mjeseci.

- Prisiljeni smo izaci na ulicu jer nam nije preostalo drugo nego na ovakav nacin iskazati naše nezadovoljstvo zbog indiferentnog i nekvalitetnog odnosa lokalne vlasti prema sad vec akutnom problemu Glazbene škole. U ovih nekoliko godina naslušali smo se raznih planova, projekata i vizija, ali nitko nam dosad nije ponudio nikakvo konkretno rješenje. Na naše pitanje što nakon 1. travnja nismo dobili odgovor. Jedino što želimo su bolji uvjeti rada i da naši ucenici mogu imati kvalitetno školovanje, kazao je Vedran Vojnic, zamjenik povjerenice Glazbene škole i profesor udaraljki.

Iako su vec prošle cetiri godine otkad je Glazbena škola ostala bez svoje zgrade u Ciscuttijevoj ulici, nadležni još uvijek nisu osigurali novu za prihvat 400-tinjak ucenika i njihovih profesora, a u nedostatku prostora škola trenutno djeluje na cak cetirima lokacijama, od kojih je najveca ona u Uljaniku. Situacija je postala alarmantna nakon što je pulsko brodogradilište Županiji najavilo raskid ugovora o zakupu jer namjeravaju prodati svoju upravnu zgradu.

- Glazbena je škola vec cetiri godine podstanar, a župan Ivan Jakovcic predstavlja razne planove i projekte za srednje škole, no nije osigurao cak ni inicijalna sredstva. Škola ce završiti na ulici ili u podrumskim prostorima žute škole. Rijec je o totalnoj sustavnoj nebrizi Istarske županije za Glazbenu školu i opcenito za kulturni život cijele regije. Istra je najsiromašnija županija po obrazovanju, iako se njen župan kao i saborski zastupnik Damir Kajin vole hvaliti da je Istra najbogatija u Hrvatskoj, kazao je predsjednik NSZSŠH-a Branimir Mihalinec.

Aludirajuci na nedavni posjet Jakovcica SAD-u gdje se, u sklopu traženja investitora za "Brijuni rivijeru" družio i oduševio basistom Pink Floyda, Mihalinec je dodao: "Župan u Americi dogovara kulturnu suradnju s Rogerom Watersom, pa kad je vec toliki ljubitelj Pink Floyda, neka ugradi ciglu u zid Glazbene škole i još jednu u novu školu, pa da Istra dobije škole kakve zaslužuje!"

- Položaj školstva u Istri nikada nije bio gori. Imam pravo to reci jer u školi radim 38 godina. Znamo da smo u krizi, ali isto tako znamo da može i drukcije jer vidimo na primjeru drugih županija. Sram bilo moju županiju!, rekla je županijska sindikalna povjerenica i profesorica Strukovne škole Linea Brkljaca u vrlo emotivnom govoru na prosvjednom skupu koji je okupio više od 200 prosvjednika.

Osim nastavnika i ucenika Glazbene škole, podršku su dali profesori i ucenici ostalih srednjih škola te gradani, medu kojima su brojni bivši ucenici ove škole koja djeluje više od 60 godina.


Podijeli: Facebook Twiter