FOTO: Gibonni u Areni ucinio pravu stvar

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Bilo je u Areni vec izvodaca koji su održali spektakularne koncerte i napunili prostor do kraja. Bilo ih je, premda takvi nisu cesti, koji su svirali tri sata, pa i više. Ali valjda je samo jedan izvodac prijateljskom zamolbom uspio natjerati kompletnu publiku, njih desetak tisuca, da cucne.

Nakon toga je krenuo jedan dir po amfiteatru, pjevajuci i pozdravljajuci se s fanovima. To može samo jedan glazbenik, i to Gibonni, koji je sve to ucinio u pulskoj Areni na kraju svoje turneje "Toleranca". Vjerojatno bi jedino njemu palo na pamet da se penje preko ograde koja odvaja parter i stepenište i da se vere po metalnim konstrukcijama. Nema veze što mikrofon prekida, spektakl mora ici.

- Necu puno pricat', mislim da svi znate što imam za rec'. Ako vam se ne svida, imate legitimno pravo da me gadate cipelom. Ja sam tu zbog vas, porucio je Gibonni na pocetku koncerta, koji je otvoren spotovima s amaterskim obradama njegovih pjesama koje su fanovi snimili i stavili na YouTube.



Publika cucnula pred Gibom

Odnos Gibe i publike stvara nevjerojatnu atmosferu, nabijenu s puno pozitivnih emocija, zbog cega koncert može trajati skoro tri sata, a da publika uživa u svakoj pjesmi baš kao i izvodaci.  Kada u prvoj pjesmi kaže: "Cemu se nadaš, srce moje, ja nisam dovoljno taj", on publici pokazuje da mu nije svejedno. A kada koncert, odnosno njegov službeni dio završi s "Tolerancom" i stihovima: "Treba mi ljubav da ostanem zdrav", to je još jedna u nizu poruka koje je nekoliko puta sublimirao za vrijeme koncerta. I publika mu je puno dala.

Gotovo hipnoticno je cucnula pri kraju pjesme "Oprosti", koju je izveo uz pratnju Maye Azucene i zbora London Community Gospel, dragih gostiju u još nekoliko pjesama. Šetnju Arenom iskoristio je da otpjeva "Vrime da se pomirim sa svitom" i iznenadenoj publici izbliza poruci: "Živote, dobar ti dan", te poželi da vecer ne padne u zaborav: "Ovo nije patetika, ovo je smisao mog života. Zahvalan sam za ovo što ste mi dali."



Na samom kraju pojacao je poruku uz "Zlatne godine", ocekivano finale finala njegove turneje, s kojom je, uzgred, okoncano i koncertno ljeto u Areni. Ova zadnja pjesma opet je, kao i prije pet godina, poslužila kao jedinstvena prilika da jedan mladic zaprosi svoju djevojku. Bez puno filozofiranja Uroš je na bini zaprosio Sonju, koja je odgovorila "da", nakon cega ih je Gibo uveo u "kucu tolerance", koja je bila dio bogate scenografije.

- Poznate me bolje nego ljudi koji žive u mom ulazu. Hvala. Takvi smo kakvi smo, našli smo se. Vozite polako kuci da se opet vidimo ovdje. Neka vam ova godina bude zlatna, porucio je publici koju naziva svojom familijom. A njegova je "familija" iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Srbije, a neki su i prešli Atlantik.

Vrli gosti i posveta Dini Dvorniku

Gibo može nizati balade jednu za drugom a da to publici ne dosadi. Kada ih ubrza, poput "Mirakula", uspijeva publici još bolje približiti bit pjesme, a to je trenutak kada se covjek nade u situaciji da oslobodi svoje zatomljene osjecaje. Funkyjem se poigrao u "Dvije duše" i time odao pocast Dini Dvorniku, s kojim je u djetinjstvu dijelio kvart.
Neke hitove nemoguce je izbjeci, pa su njegovim koncertnim fanovima pojedini dijelovi možda bili i predvidljivi.

Uostalom, teško je zamisliti njegov koncert bez "Tempere" ili "Cinim pravu stvar". Bilo je i stvari koje baš i ne svira cesto, poput "Dobrih judi", koju je te veceri izveo pjevajuci na za tu priliku postavljenom svjetioniku u parteru.
Veliki koncert nije mogao proci bez velikih gostiju. Pored spomenutih Azucene i londonskih pjevaca gospela, gitarist Vlatko Stefanovski ubacio se u svirku kad je krenula "Judi, zviri i beštimje" te se gotovo neprimjetno povremeno pojavljivao na bini do kraja koncerta, ali nemojmo zaboraviti da je rijec o glazbeniku cije se ime izgovara s poštovanjem.



Damir Urban pojavio se pred kraj koncerta u trenutku koji nas je najviše zabezeknuo jer nismo ocekivali od Gibe da sam izvede prvi dio Urbanovih "Mjesta za mene". Trebalo je za to imati hrabrosti, pa nije cudo da je i Gibo rekao kako ima malu tremu. Culi smo i klasik grupe Laufer "Moja voda", a Urban je ponovio duet s Gibom u "Toleranci" i pjesmi "Posoljeni zrak i razlivena tinta".

Puno je sinoc bilo pozitivnih emocija koje su u Areni izazvale Gibine pjesme, iskreni stihovi, ali i njegov neposredan odnos s publikom, koju je podsjetio na to da je ljubav najvažnija. Zato je vecer prošla mirno, eto, tolerantno. (Piše Mladen RADIC; snimio Neven LAZAREVIC)


Podijeli: Facebook Twiter