FOTO: Drugi pogled fotografa

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Gradska galerija Orsola u Bujama krenula je u novu izložbenu sezonu originalnim projektom - fotografijama koje potpisuju studenti fotografije prve godine Više strukovne škole Srecka Kosovela iz Sežane. Radi se o prvoj zajednickoj izložbi polaznika te škole, "Drugi pogled/Second gaze", medu kojima su i dvojica Bujaca - voditelj Orsole Sladan Dragojevic i clan njenog umjetnickog savjeta Goran Kovacevic, cime je i potaknuta ova lijepa suradnja.

Studenti Više strukovne škole Srecka Kosovela su tijekom akademske godine 2011./2012. izveli niz vježbi za upoznavanje tehnike portreta i fotografiranje objekata, a predstavljaju se autoportretima i fotografijama izabrane biljke, ostvarenim kroz 24 tjedna promatranja. Tako nastale zanimljive radove moguce je razgledati sve do 22. travnja.

- Kod autoportreta zadatak je bio razviti vizualni odgovor na fotografirani subjekt. Odgovor je trebao biti istovremeno osoban i duboko proživljen, ali je trebalo voditi racuna i o dojmu promatraca, ponuditi mu nova zapažanja prilikom promatranja fotografiranog. Ako su u povijesti fotografije prvi portreti prikazivali osobu i identitet portretiranog, suvremeni fotograf mora prikazati i njegovu unutrašnju osobnost. Ukratko, studenti prikazuju osjecaje. Pritom su, pored mimike lica, koristili tjelesni govor i, naravno, kako i dolikuje školskoj fotografiji, istraživali vizualne narativne elemente, objasnila je mentorica studenata Katarina Sadovski.

Napomenula je i da su za izabranu biljku studenti radili "tjedni zapis", promatrajuci kako raste i razvija se. "Zadaca je bila slicna kao i kod autoportreta - pokazati da je u životu nemalo sastavnica koje mnogi u suvremenom tempu jednostavno previde", porucila je. (K. FLEGAR; Snimio Goran KOVACEVIC)


Podijeli: Facebook Twiter