FOTO: Doživjeti Istru iz zraka

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Da biste zaplovili nebom iznad Istre potreban vam je "samo" balon zapremine 4.400 kubika toplog zraka, plamenik koji sagorijeva plin propan i košara za šest putnika. Svjetski rekord s takvim tipom balona i dodatnom opremom je 24.000 metara visine, a u Istri, doduše bez dodatne opreme, u najboljem slucaju možete poletjeti do 3.500 metara, no to vam je sasvim dovoljno.

Na pitanje kakav je osjecaj uživati u panorami Istre iz pticje perspektive, vlasnici turisticke agencije Gral putovanja Marko Greguric i Ivana Malovic tek ce jednostavno reci: "Morate probati", a potom dodati "Doslovce ce vas prožeti osjecaj mira i povezanosti s prirodom".

Gral putovanja, sa sjedištem u gospodarskoj zoni Mažinjica kod Buzeta, zasad jedini u Hrvatskoj nude turisticki let balonom.

- Jedan od razloga je taj što smo uspjeli naci zajednicki jezik sa zagrebackim balon klubom Gral i cijena leta balonom je zapravo klupska upisnina i clanarina. Kao agencija svoj interes vidimo u promociji, kaže mladi poslovni dvojac.



Iako je nova buzetska agencija s radom startala prije nepuna dva mjeseca, suvlasnik i direktor, 30-godišnji Zagrepcanin Greguric, kojeg su posao i ljubav doveli u Istru, može se pohvaliti višegodišnjim balonaškim iskustvom. Cest je sudionik balonskih festivala diljem Europe, a kao clan balon kluba Gral iz Zagreba sudjelovao je i u organizaciji Festivala balona, vina i tartufa u Motovunu.

Skupi li se dovoljan broj zainteresiranih putnika, svoj prvi turisticki let balonom iznad Istre Gral putovanja realizirala bi nakon 10. rujna. Promotivna cijena leta je 750 kuna po osobi, dok je ekonomska cijena, istice Marko, puno veca. Potrebno bi bilo minimalno 1.000 kuna da bi se uspjelo pokriti sve troškove i adekvatno zaradilo.

Trenutno Gral company ima sedam balona, od kojih je svega jedan registriran za let. Da bi se letjelo balonom, osim registracije koja se provodi po kriterijima Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, potrebna je polica osiguranja na pozamašan iznos, a najvažniji je licencirani pilot s dozvolom za letenje. U Hrvatskoj još nije moguce položiti ispit za upravljanje balonom, najbliže odredište za to je Slovenija.

Kada je balon registriran i imate pilota koji može legalno njime upravljati, potrebne su još i dozvole Agencije za civilno zrakoplovstvo, koja izdaje odobrenje za let. Prije svakog leta treba se javiti lokalnoj kontroli zracnog prometa.

Ovo novo iskustvo dostupno je svima, od 12 do 90 godina, koji su sposobni uci u košaru balona i u njoj ostati približno jedan sat, a letjeti mogu i mala djeca u pratnji roditelja. Letjeti se može cijele godine, i to pocevši od jednog sata nakon izlaska sunca pa do dva sata prije zalaska, a let može sprijeciti loše vrijeme s jakim vjetrom ili padalinama. Svaki putnik ce nakon prvog leta uz šampanjac dobiti i diplomu.

Let balonom doduše ne spada u kategoriju ekstremnih sportova u smislu adrenalina, ali se svakako uklapa u ponudu sjevera Istre, koji se želi profilirati kao centar adrenalinskih sportova i aktivnog turizma.

- Želja nam je profilirati se kao agencija koja ce svoje poslovanje usmjeriti na dovodenje domacih i stranih turista na Buzeštinu i u citavu Istru te ih pokušati privuci nešto drugacijom ponudom. Prvenstveno tu mislim na aktivni turizam: let balonom, off road vožnju, vožnju biciklom.

Želi li netko Istru doživjeti iz zraka, odabrat ce let balonom. Želi li je doživjeti kroz gastronomsku ponudu, odlucit ce se za lov na tartufe s degustacijom tartufa, vina, maslinovog ulja, meda i lavande. No, osim ovih posebnih programa kojima se želimo profilirati na tržištu, imamo i klasicnu agencijsku ponudu, reci ce Marko Greguric. (Piše Gordana CALIC ŠVERKO)


Promotivno podizanje balona za Subotinu


Gral putovanja planiraju polijetati balonom podno Motovuna. Ta je lokacija najpovoljnija, prostrana je, a i ne zadire  granicni zracni prostor. Za Subotinu ce u suradnji s Gradom Buzetom i Turistickom zajednicom odraditi promotivno podizanje balona s reklamom Buzeta - grada tartufa, s nogometnog igrališta u Buzetu.

U Hrvatskoj svega dva balonska kluba

U Hrvatskoj postoje dva aktivna balonska kluba i jedan u fazi mirovanja. Oba aktivna su u Zagrebu, a ovaj u mirovanju je balon klub Istra, sa sjedištem u Kašteliru.

- Želja nam je reaktivirati rad istarskog kluba u cilju promicanja Istre kao turisticke destinacije kao i širenja turisticke i sportske ponude na istarskom poluotoku, istice Marko Greguric.

Slovenija ispred Hrvatske

U Sloveniji danas ima blizu dvjesto balona i otprilike isti broj pilota dok je u Hrvatskoj svega petnaestak balona i do deset pilota. U deželi su baloni gotovo svakodnevna pojava, a vecinom njima lete domaci gosti. Tek je neznatan broj stranih turista koji dolaze letjeti u Sloveniju ne bi li je vidjeli iz zraka.

Baloni su u svijetu, a posebno u Europi, prilicno raširena pojava. Engleska, Španjolska i Njemacka imaju tvornicu balona, a tvornica u Ceškoj je 2001. godine dobila certifikat i otad izraduje kvalitetne i certificirane balone poznate u cijelom svijetu. Cijena balona je "prava sitnica" - krece se od 30.000 eura na više.


Podijeli: Facebook Twiter