FOTO: Domaca rakija je naša medižija

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Jedina i jedinstvena u hrvatskim okvirima, Smotra domacih rakija u Humu proslavila je deseti rodendan. Radi se o smotri istarskih žestica proizvedenih na tradicionalan nacin od groždanog dropa ili pak aromatiziranih s ljekovitim travama i raznim vocem.

Brojne posjetitelje s istarskog i rijeckog podrucja niti vjetar, ni povremena kiša nisu sprijecili da dodu u Hum i uz stotinjak litara komovice, medenice, rude i biske te drugih verzija rakija s medom, višnjama, mentom ili orahom proslave jubilej.



- Deset lit pasalo je kako jedan hip, uzviknuo je Drago Orlic iz županijskog TZ-a, zadovoljan što je smotra u proteklih deset godina doprinijela popularizaciji domacih rakij. Pohvalio se takoder da je smotra demokraticna manifestacija - uz tradiciju, na prvom mjestu poštuje male proizvodace rakija, upravo one kojima je sada više nego ikada potrebna puna podrška.

Na desetoj smotri pod sloganom »Domaca rakija je naša medižija« sudjelovalo je 38 proizvodaca iz Istarske i Primorsko-goranske županije, Zagreba, Korcule, Velike Gorice i Samobora, sa 108 uzoraka - znatno manje nego lani pa je ocito da su svoj danak ubrale restriktivne odredbe Zakona o trošarinama zbog kojih ce se ove godine u Istri proizvesti puno manje žestica.

- Zakon ne možemo mijenjati, ali moj upit prema državnim institucijama bio bi da li je moguce da cetiri tipicne vrste istarske rakije koje se tu proizvode stoljecima dobiju povlaštenu poziciju, odnosno da se na njih smanje trošarine. U suprotnom ce nestati tradicija obiteljske proizvodnje, a sudbina istarske rakije, biske, medenice biti ce u rukama velike industrije, rekao je na okruglom stolu "Kamo gre naša rakija" Elvis Visintin iz Pazina.



Rakije je ocjenjivalo nekoliko ekipa, a u redovima vrsnih znalaca bila su cak dva književnika i izdavaca Miroslav Sincic i Nenad Popovic, tri novinara i Gustaf Edi Maružin.

Veliku platinastu povelju za najbolju rakiju u Istri 2010. godine dobio je P. O. Rossi iz Vižinade, kojemu je pripalo i prvo mjesto u kategoriji domace obicne rakije. U toj je kategoriji drugo mjesto osvojio Maurizio Radovan iz Višnjana, a trece P.T.O. Tomaz iz Motovuna. U kategoriji biske prvi je bio Ivica Rubeša iz Kastva, drugi OPG Percic iz Huma, a treci Miro Petohleb iz Buzeta. Prvo mjesto medu rakijama s rudom osvojila je Maurizio Radovan, drugo Raul Krpan iz Rijeke, a trece Pino Rossi iz Vižinade.

Najboljom rakijom s travama, vocem ili šumskim plodovima proglašena je rakija Dalibora Mladenica iz Viškova, ispred one Pina Rossija te Petra Jurjevica iz Korcule. U kategoriji medenice dodijeljeno je samo prvo mjesto i ono je pripalo Mauriziju Radovanu, kao i u kategoriji šljivovice-krekovice gdje je najbolja bila rakija obrta ?anic iz Podgoraca. U kategoriji brinjevace-smricke prvi je Enio Zubin iz Umaga, druga obitelj Zidaric iz Lindara, a treci Maurizio Radovan. Kod voca u rakiji najbolji je bio obrt ?anic, na drugom mjestu Miljenko Brigljevic iz Velike Gorice, a trecem Milena Udovicic iz Pule. Nagrada za najbolju ambalažu pripala je Miru Petohlebu iz Buzeta. Za princa od istrijanske rakije proglašen je Drago Orlic iz županijskog TZ-a, a za princezu Nada Prodan Mrakovic iz buzetskog TZ-a. Humski župan Marino Ivancic u ceremonijalu proglašenja macem im je dotaknuo oba ramena.



Feštu od rakij u organizaciji županijskog i buzetskog TZ-a i udruge Hum, pod pokroviteljstvom Grada Buzeta i Mjesnog odbora Roc, Humljani su sa svojim gostima proslavili uz koncert Gustafa. Cjeloviti recept za bisku ostavština je pokojnog humskog župnika pa su u postojbini biske do dugo u noc slavili jubilarnu smotru.


Podijeli: Facebook Twiter