FOTO: Djeca otkrila skulpturu dinosaura

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Skulptura dinosaura u prirodnoj velicini, izradena prema otiscima stopala ocuvanim na brijunskom rtu Vrbanj/Barban na kojem je i postavljena, u petak je svecano predstavljena javnosti. Otkrila su je djeca iz fažanskog vrtica Sunce, a o njenom znacaju i nastanku govorili su ravnatelj Nacionalnog parka Brijuni Sandro Dujmovic i voditelj projekta Zlatan Bajraktarevic iz Geološko-paleontološkog zavoda zagrebackog Prirodoslovno-matematickog fakulteta.

- Vec dugo istražujem otiske stopala dinosaura na ovom podrucju, njih 60-ak, pa sam prije dvije godine okupio ekipu koja je zaslužna za realizaciju projekta, rekao je Bajraktarevic. - Financira se pomocu Fonda za zaštitu okoliša i energetsku ucinkovitost. Za nastanak skulpture zaslužni su arheologinja Mira Pavletic, dinosaurolog Aleksandar Mezga, profesor anatomije na Veterinarskom fakultetu Zvonimir Kozaric, profesor kiparstva Stjepan Gracan, ilustrator Berislav Kržic te scenograf i profesor slikarstva Zlatko Kauzlaric-Atac. Posebno mi je drago što su danas s nama djeca koja ce to nositi u srcu cijeli život.

Dujmovic je kazao da je najveca vrijednost projekta što je skulptura u prirodnoj velicini: visoka je 2,80 i dugacka 4,40 metara. Radi se o pokušaju rekonstrukcije teropoda iz porodice alosaurida, grabežljivog mesojeda, na temelju znanstvenih parametara, a cilj je docarati izgled vrste koja je ostavila svoje otiske šecuci prije stotinjak milijuna godina muljevitim plicacima tadašnjeg Tethys oceana.

Uvjeti za uprizorenje "strašnog guštera" (što je znacenje rijeci dinosaur) stvoreni su 2005. dogovorom o zajednickom financiranju istraživanja, zaštite i prezentacije tragova dinosaura na Brijunima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku ucinkovitost, PMF-a te NP-a Brijuni za što je osigurano 170 tisuca kuna. Od 1999. na ovom je otocju utvrdeno više od dvjesto otisaka. (T. GRBIC, snimio M. ANGELINI)


Podijeli: Facebook Twiter