FOTO: Deset godina antickog vremeplova u Umagu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sepomaia Viva vratila se na mjesto svog rodenja, tik pored umaškog muzeja, a nadomak mora koje skriva anticka nalazišta, nadahnuce ovog vremeplova u doba kad su istarskim poluotokom hodali stari Rimljani.

Tek su se predstavnici medija i par vjecnih gospodica s mislima u antickoj kuhinji uzaludno šetkali po glavnom trgu nadajuci se da festival kasni. Nakon ukazanja potrganih putokaza, svita tragaca stigla je na trg ispred muzeja.

- Vratili smo se tamo gdje smo poceli, ispred muzeja. Tu smo doma, intimnija je atmosfera, a više posjetitelja razgleda samu izložbu, rekla nam je Biljana Bojic, ravnateljica muzeja koji je ove godine organizirao festival s prepolovljenim budžetom.



Nismo se mogli oteti dojmu da manifestacija na glavnom trgu djeluje monumentalnije, no bez asfalta, medu kamenim kucama, šarenilom toga i lovorovim vijencima koji su ukrašavali i psece glave, ovogodišnja Sepomaia postaje prava lokacija povijesnog filma.

Muzejsko trgovište sastojalo se od školice, kuhinje, slasticarnice, nekoliko radionica freski, skulptura, izrade lucica i antickog nakita i štandova gostiju iz drugih muzeja, a mališani su uz mentorice s Univerze Kopar izradivali mozaike od plocica i ucili stare plesove, što je novina u programu, kao i izrada fresaka Harija Vidovica iz Buzeta te prezentacija živog vapna.



Anticka kuhinja takoder je ponudila nove recepte pod paskom Radovana Rajica. Pileci bataci s porilukom i pinjolima kuhani u mlijeku nisu dugo preživjeli navalu, no buduci da je za anticki rucak trebalo platiti 25 kuna plus dodatnih pet za vino s medom, a kolaci su se dijelili ili koštali puno manje, slatko je prošlo kroz više ustiju. Slatka palenta, paprenjaci, globe sa smokvama i terapatina, "predak" suvremene panna cotte, nestali su prve veceri.

- Starim Rimljanima med je mijenjao šecer, a bademovo brašno i rižin griz obicno brašno, rekla nam je Dragica Soši koja vec deset godina istražuje anticke slastice. Slatko je bilo prisutno i u glavnim jelima. Rajic je spremio sardele punjene medom, orasima i antickim zacinom zvanim garum, što je izazvalo podijeljene reakcije.

Uz hranu, atrakcija su bili i tradicionalni gosti, gladijatori skupine Ars Dimicandi, koji u svojim borbama znaju zadobiti i više od 20 šavova, te anticke plesacice iz Villadose. Zbog financijskih razloga izostale su arheološke radionice, no klinci su ipak prezentirali stare igre uz muzejsku pedagoginju Barbaru Banovac kao pravi profesionalci.


Izložba s mora na stol

Svake godine voditeljice Sepomaije Vive ponude jednu izložbu koja predstavlja anticko blago pronadeno na nalazištima u sjevernoj Istri koje se nekad zvalo Sepomaia. Osamdeset renoviranih izložaka kuhinjskog posuda ovogodišnji su adut, medu kojima je posebno znakovit enafora, svojevrsna anticka bokaleta.


Podijeli: Facebook Twiter