FOTO: Cijela Istra ispod nule

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Po podacima kojima raspolaže regionalni meteorološki portal Istramet, danas je bio najhladniji dan u ovoj godini. U Pazinu je tijekom noci na automatskoj meteorološkoj postaji zabilježeno cak minus 11,6 stupnjeva Celzija, dok je službena postaja Državnog hidrometeorološkog zavoda (koja je na nešto višoj poziciji u gradu) u 4 sata ujutro mjerila -10 stupnjeva.

Nakon kratkotrajnog predaha, cini se da nova snježna uzbudenja u naš dio Europe stižu vec za vikend. Zbog dolaska vrlo hladne visinske ciklone sa sjeveroistoka kontinenta u Sredozemlje ocekuje se stvaranje prizemne ciklone. Još je prerano prognozirati putanju ciklone, ali prema vecini prognostickih modela cini se da ce ona biti dosta južnije od Istre tako da bi ponovno mogli biti poštedeni snijega, piše IstraMet.

Prema najsvježijem izvješcu Državnog hidrometeorološkog saveza, u vecem dijelu Hrvatske prevladava oblacno vrijeme, a samo na sjevernom dijelu Jadrana je djelomice suncano. U kopnenom podrucju povremeno pada snijeg, na južnom dijelu Jadrana kiša, a snijeg nošen burom moguc je mjestimice i u Istri te u unutrašnjosti Dalmacije.

Glavnina oborina ocekuje se navecer i u noci, najviše u Slavoniji i Lici, gdje se snježni pokrivac može povecati više od 10 cm. Puhat ce slab do umjeren, u gorju i sjeverozapadnom podrucju i jak sjeveroistocni vjetar.

Hladno vrijeme u Hrvatskoj ce se zadržati do sredine veljace dok ce jak snijeg padati još danas i sutra dopodne, doznaje se u DHMZ-u, u kojem najhladnije jutro predvidaju u cetvrtak, 9. veljace, kada ce se temperature spustiti i 20 stupnjeva ispod ništice.



Pula: Odgodeno iskopcavanje plina i struje

Prošlog tjedna objavljena je informacija da se potrošaci koji ne placaju elektricnu energiju iskljucuju iz sustava. Je li takva sudbina zadesila i gradane koji ne placaju plin, upitali smo direktora pulske Plinare Deana Kocijancica. Kratko nam je odgovorio da Plinara iskljucuje privremeno samo one korisnike koji moraju prijeci na novi energent, odnosno s gradskog na prirodni plin.

Dodatna pojašnjenja dobili smo od puslkog gradonacelnika Borisa Miletica, koji nam je rekao da je direktoru Plinare dao naputak da, u skladu s politikom socijalne osjetljivosti, a vodeci racuna da je izrazito hladno, ne iskljucuju plin potrošacima-neplatišama, što, naravno, ne znaci da gradani to mogu iskoristiti i ne platiti svoje racune, jer ce takav postupak vec s prvim zatopljenjem svakako stici na naplatu.

Od direktora Elektroistre Davora Miškovica smo dobili informaciju da je tijekom prošlog tjedna iskopcano pedesetak neplatiša, odnosno jednako toliko kucanstava.

- Moram reci i da iskapcanja zbog neplacanja idu kontinuirano, ali ce nam ovaj tjedan, zbog lošeg vremena, svakako biti prioritet održati pouzdanu opskrbu naših kupaca elektricnom energijom, rekao je Miškovic.

Labin: Vodomjeri pucaju

Cak 150 domacinstava na Labinštini ostalo je tijekom prošlog vikenda bez opskrbe vodom, uglavnom zbog zaledenih vodomjera, ventila ili cijevi u šahtovima, doznajemo u gradskom Vodovodu. U tom je komunalnom poduzecu jucer vladala izvanredna situacija - pet dvoclanih ekipa bilo je angažirano na otklanjanju problema uzrokovanih hladnocom koja se u Labinu udomacila toliko da se živa termometra vec šest dana nije podignula iznad nule.

Najviše je glavobolja po vodoopskrbi bilo u selima gdje su vodomjeri na otvorenom, no nedace nisu zaobišle ni nekoliko stambenih zgrada u Labinu. U Vodovodu podcrtavaju da najgore, s obzirom na vremenske prognoze o neposustajucoj hladnoci, nije prošlo. (S.Z.R., I.R., Hina)


Podijeli: Facebook Twiter