FOTO: Buzetske maškare tjerale zle duhove zime

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Više od tisucu maškaranih sudionika, sedamdesetak manjih grupa okupljenih u devet velikih skupina, prodefiliralo je na pusnu nedjelju ulicama Buzeta. Predvodene tradicionalnim maskama; Cicem i Cickom, korizmom, štracarima, maškarama u bijelo koje stoljecima tjeraju zimu i prizivaju proljece, na sjeveru Istre nastavili su bogatu tradiciju pusnih obicaja.

Svojski su se potrudili jer svaki šesti Buzecan ukljucio se u veliki maškarani mimohod Buzetskog karnevala. Na Fontanu su se slile maškare s citave Buzeštine: iz Sovinjaka, Sv. Ivana, Marcenegle, Roca, maškare Jedinstva, Krušvari, Sv. Martina i Skrobari iz Štrpeda, kao i gostujuca grupa iz Cepica - Cepljonske maškare.

Za sve veseljake umorne od gradskog mimohoda, ali i cjelodnevnog obilaženja okolnih sela i zaselaka, Mjesni odbor Buzet, Turisticka zajednica te mještani, zajednickim su snagama pripremili okrjepu.

Buzetski karneval Rijetka je prilika da se vidi i upozna bogata tradicija istarskog sjevera.

Titulu najvece maškarane skupine, sa svojih 250-ak sudionika, ponijele su maškare Jedinstvo koje objedinjuju mještane nekoliko sela, a upravo ove godine slave 30. godišnjicu osnutka.

Osim tradicijskim, Buzecani su se iskazali i maskama vezanim za razne aktualne teme kao i alegorijskim kolima koja su obilježje Buzetskog karnevala. Od Europske banke za obnovu i razvoj do Remetinca, od pijetlova i bumbara, vikinga, faraona, amiša, toreadora, slasticara do Asterixa, Obelixa i Cezara, mimohod je, sa vecim ili manjim zastojima, potrajao više od tri sata.

Politike gotovo i nije bilo. Izuzme li se Remetinec ili pak dvojnik Damira Kajina (Vlado Paladin) koji se na Fontani rukovao sa sugradanima i pojašnjavao im razloge aktiviranja saborske mirovine.

- Znate što bi rekli moji Istrijani da to nisam napravio. Da sam štupido, izjavio je Kajin. Ekskluzivnom nam je povjerio i zašto je Kajin ubio Abela. Zato što mu je ukinuo povlaštenu mirovinu. (G. CALIC ŠVERKO; snimio D. MEMEDOVIC)


Podijeli: Facebook Twiter