FOTO: Bura puše, lede se more i Mirna

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Dok bura ne posustaje, u Istri je oblacno vrijeme i tek rijetko ponegdje zaleprša pokoja pahulja snijega. Bura je jaka i vrlo jaka s olujnim udarima. Toliko je hladno da se na nekim mjestima zaledilo i more, a iskidanih nadstrešnica, izvrnutih kontejnera za smece, polomljenih grana, ima posvuda. U gornjem i srednjem toku mjestimicno se zaledila i najduža istarska rijeka Mirna. Zaledeni su i njeni pritoci.

Zbog jake i na udare olujne bure, sinoc u 19.30 sati pukao je dalekovod izmedu Dana i Jelovica na Cicariji te je došlo do ispadanja cjele dionice od Roca do Jelovica. Radnici HEP-a odmah su izišli na teren i u 21.20 sati uspjeli normalizirati stanje na podrucju od Lanišca do Trstenika, a Trstenik, Dane i Vodice struju su dobili jutros u 10 sati, a Jelovice u 11.30 sat

Elektromonteri su bili prisiljeni pricekati da udari bure barem malo popuste kako bi se uopce mogli popeti na dalekovod. Pri penjanju na 12 metarske stupove korištena je specijalna oprema za penjanje. Isti kvar zadesio je i Nuglu te su tamošnja kucanstva bez struje bila nocas od 2.15 sati do 8.30 sati.

Na krajnjem sjeveru Istre temperature su se nocu spuštale i do -10 stupnjeva Celzija, pa je Istarski vodovod na buzetskom i laniškom podrucju do sada zabilježio 30 zaledenih kucnih vodomjera, od toga cak 20-tak na Cicariji.

I u srijedu se ocekuje pretežno suncano te i dalje hladno. Jutarnje temperature zraka bit ce niže u odnosu na one od utorka, a dnevne stupanj-dva više. Puhat ce umjerena i jaka bura s olujnim udarima. U cetvrtak bi uz slabljenje bure moglo doci do dodatnog blagog porasta dnevne porast temperature, ali zakratko. Naime, kraj tjedna donosi oblacnije vrijeme, a dnevne temperature zraka ce opet pasti, pa nas ocekuje ekstremno hladno vrijeme. Povremeno ce padati i slab snijeg, prognozira IstraMet.  (G. C. Š., snimili N. LAZAREVIC, M. MIJOŠEK)


Podijeli: Facebook Twiter