FOTO: Brijuni rivijera preuzela perojsku Pinetu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Trgovacko društvo Brijuni rivijera preuzelo je na upravljanje MORH-ov kamp Pineta kojim je donedavno gospodarila tvrtka Club Adriatic iz Zagreba. Dio je to predradnji razvojnog programa "Brijuni rivijere" jer se upravo na teritoriju kampa Pineta kani realizirati dio tog najveceg hrvatskog turistickog projekta na Jadranu.

Podsjetimo, projekt "Brijuni rivijera" predvida izgradnju na cetiri lokacije i to na Muzilu, Svetoj Katarini i Monumentima te Pineti i Hidrobazi. Za sada su u plan izgradnje i koncesije ušle samo tri lokacije, izuzev Muzila.

Pineta se nalazi tocno nasuprot brijunskog otocja i u sklopu je fažanske opcine. Kamp se prostire na oko 50 hektara, vlasnici zemljišta su vecim dijelom RH te Opcina Fažana s cetiri i Grad Vodnjan s jednom parcelom. Na toj lokaciji predvidena izgradenost iznosi otprilike sedam hektara. U Pineti se predvida izgradnja hotela s cetiri ili pet zvjezdica, s ukupno 650 postelja. U planu je i izgradnja šetnice sa središnjim trgom i terenima za tenis. U sklopu cijelog kompleksa u planu je i izgradnja wellness centra s bazenima.

Dio posla vec je pokrenut, a odnosi se na medunarodni javni natjecaj koji je otvoren do 15. svibnja. Do tada bi trebali biti poznati potencijalni investitori koji su do tog datuma poslali ponude za gradenje.

Investitori ce morati o svom trošku izraditi urbanisticki plan uredenja i studiju utjecaja na okoliš. Prema rijecima direktora Brijuni rivijere Ratomira Ivicica, zasad je odaziv zainteresiranih potencijalnih partnera vrlo dobar te ce se za mjesec i pol dana znati ishod tog jako bitnog nadmetanja.

Tijekom obilaska Pinete naša se ekipa uvjerila u katastrofalno stanje bungalova i kucica za odmor koje su do unazad sedam godina cinile sastavni dio turistickog naselja. Niti jedno zdanje nije citavo, prozori su obijeni, unutrašnjost puna smeca...

U takvom su stanju ti objekti vec godinama. Projekt "Brijuni rivijera" predvida rušenje tih kucica sagradenih od bloketa i drvenih panelki. Naime, nakon olujnog nevremena 3. kolovoza 2005. godine, kada je pijavica uništila gotovo sve bungalove, Pineta gubi kategorizaciju, kaže upravitelj Pinete Damir Kostešic, te se iz turistickog naselja pretvara u kamp.

Na temelju lani ostvarenih nocenja u kampu Pineta uplacena je boravišna pristojba u iznosu od 538 tisuca kuna, otkriva nam Ivicic, od cega je 30 posto završilo na racunu Opcine Fažana.

- Buduci da ce uskoro zapoceti turisticka sezona 2012., trenutno se u Pineti, kako bismo podigli kvalitetu i poboljšali turisticku ponudu kampa, cisti i priprema zemljište. U tijeku je i uredenje prodavaonice Puljanke u samom kampu. Otvaranje predvidamo 23. travnja, rekao je Ivicic. (Cristian Bruno GALIC; snimio Milivoj MIJOŠEK)

CIJELI TEKST U TISKANOM IZDANJU OD PETKA


Podijeli: Facebook Twiter