FOTO Bilic: Ne plašim se nicega!

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Dan uoci utakmice Hrvatske protiv Irske na Euru 2012. obavezni dnevni odmor u Poznanju taman je trebao poceti kad je iz jednog kafica pocela odjekivati pjesma razdraganih irskih navijaca, koji su se oduševili kad ih je svojim prisustvom pocastio Slaven Bilic. Caša piva i poneka cigareta koštale su ga ucestalih provokacija momaka u prepoznatljivim zelenim majicama, na poledini kojih je stajala ucrtana "kampanja" irske reprezentacije na EURO-u, a s prednje strane dobro znani motiv i i naziv filma Kum (The Godfather). S jednom bitnom razlikom. Umjesto odvažnoga lica glavnoga glumca Marlona Branda ocrtavao se zamišljen pogled irskoga izbornika Giovannija Trapattonija. I onda je pocelo: "Come on You boys in greeen!". "Ajmo, momci u zelenom!". I tako unedogled.

Nešto kasnije na istom mjestu, u razgovoru s izbornikom hrvatske reprezentacije, hrvatske novinare, naravno, najviše zanimalo stanje nategnutih mišicnih vlakana Vedrana Corluke dan uoci utakmice protiv Irske.

- Corluka nece raditi test jutro prije utakmice, bili smo spremni na to, ali rekao mi je da je zdrav i spreman, kaže Bilic.

Buduci da je ostao dosljedan svojim principima i odbio najaviti momcad koja ce u nedjelju istrcati u Poznanju.
- Irskom sam se dosta bavio, pokušavo sam igrace još od ždrijeba upozoriti na njihove dobre i loše strane. Mi smo više koncentrirani kako probiti Irce.

- S jedne strane moramo biti strpljivi, a s druge strane moramo iskoristiti svaki trenutak kada se ukaže prazan prostor ili situacija jedan na jedan. Necu govoriti konkretno, ali postoji u njihovoj naizgled granitnoj obrani nekoliko rupica. Imamo respekt prema njima, cetrnaest utakmica su bez poraza. Ponekad su se u tim utakmicama branili ekstremno, cak u svom petercu, a za to, uz kvalitetu, treba dosta srece.

Na pitanje cime se povodiu odabiru igraca za utakmicu s Irskom, Bilic je rekao: Sastav sam odredio na temelju procjene naše kvalitete, nisam ga slagao po tome tko odgovara igri Irske. Dvojbi nemam, imamo petnaest igraca koji bi trebali iznijeti ovu utakmicu. Medutim, bolje je da Irci ne znaju tko ce igrati. Bojim li se cega? Ne plašim se nicega.

Iako rijetko otkriva pikanterije, izbornik "kockastih" podijelio je odluku o izvodacu jedanaesterca ako za to bude prilike. Odgovornost ce u tom slucaju preuzeti kapetan Darijo Srna. (Marko CVIJANOVIC/NL, snimio P. FABIJAN)

Srna: U najboljim smo godinama!

Zadnji trening uoci utakmice otklonio je dvojbe o Corlukinom nastupu. Carli je odradio trening jednakim intenzitetom kao i ostatak momcadi, što znaci da ce sigurno osvanuti od prve minute. Prije treninga kapetan Darijo Srna na službenoj je konferenciji za novinare obrazložio zašto se svi u taboru "kockastih" nadaju povoljnom ishodu dvoboja s Ircima.
- Imamo momcad u najboljim godinama, doživjeli smo prije cetiri godine ono što malo koji igrac u karijeri doživi. Sutra oko 22 sata i 30 minuta bit cemo pametniji, teren je jedino mjerilo, vec nam je dosta price. Ovdje smo da pokažemo jesmo li bolji od Irske ili ne. Osobno mi je velika cast što sam dobio šansu biti kapetan zahvaljujuci Slavenu Bilicu. Od nas se ocekuje, zbog mentaliteta i karaktera u zemlji, pravi rezultat. Svi ce biti uz nas, ljudi u Hrvatskoj i izvan nje. S velikim nestrpljenjem cekamo da krene - rekao je Srna. (Ma. C.)


Podijeli: Facebook Twiter