FOTO: Apoksiomen u šetnji Pulom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ogromne bijele noge, prerezane u visini koljena, postavljene u prikolicu kamiona, kretale su se u ponedjeljak ujutro Pulom u pravcu stara tiskara - Sveta srca i privukle pažnju Puljana koji su se s pravom pitali što li je sada to.

Bila su to samo dva dijela od ukupnih sedam koji, kada su spojeni, sacinjavaju ogromnu skulpturu nazvanu "Hrvatski Apoksiomen (Historicisticki kabinet cuda)" poznatog zagrebackog umjetnika Ante Rašica.



Gigantski Apoksiomen (devet metara visok i 2,8 širok) najveca je skulptura koja je ikad gostovala u Puli, a dio je izložbenog projekta "Umjetnost je lijepa" koji ce ovog petka, tijekom Noci muzeja, biti predstavljen u staroj tiskari i Svetim srcima.

Desetak radnika prenosilo je dijelove Apoksiomena u jutarnjim satima koji, po slobodnoj procjeni (iako im je srž od stiropora), zajedno teže oko tonu. Za potrebe prijenosa trebalo je i demontirati staklene stijenke na ulazu u izložbeni prostor Svetih srca.



Unutra je dijelove skulpture docekala vec montirana skela uz pomoc koje ce, najvjerojatnije u utorak, specijalizirani radnici montirati Rašicevog Apoksiomena po kojem ce biti montirana i ogledalca (njih oko 300).

Rašiceva skulptura zapravo je replika cuvene anticke skulpture izvucene 1999. iz podmorja Velikih Orjula, otocica smještenog jugoistocno od otoka Lošinja.



U katalogu izložbe navodi se da je "replika izradena od armiranog stiropora, ali njenim predimenzioniranjem autor joj je svjesno pridodao nova neomaniristicka svojstva, dok intervencija s ogledalima sugerira višeznacnost i slojevitost njena išcitavanja, istovremeno otkrivajuci nove i neocekivane korelacije s ambijentom u kojem je postavljena".


Podijeli: Facebook Twiter