FOTO: Andela je naj koza Istre

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Titulu miss Istre na 13. izboru naj koze u svetvincentskoj Žlinji osvojila je Andela, u vlasništvu Stancije Kumparicka iz Cokuni. Naj kozu, koja je, kako i prilici jednoj miss, dobila pobjednicku lentu i vijenac od lišca, svi su željeli fotografirati, a ona je strpljivo podnijela svojih pet minuta slave.

Vijence oko vrata, koje su uredno brstile, su dobile prva i druga pratilja, koza Sara Milana Sandrica iz Juršica i Slatkica, kojoj je vlasnik Matej Fabris iz Kringe.

Medu ukupno prijavljene 33 koze posebno ukrašene maramama, šeširima i prigodnim "frizurama", vlasništvo devet uzgajivaca iz cijele Istre, žiri na celu sa Alfredom Jadrejcicem, predsjednikom Udruge uzgajivaca istarskih ovaca Istriana, izabrao je najbolje u još šest kategorija.

Najizvornijom kozom proglašena je Bjanka, vlasništvo Lucana Leonardelija iz Galižane, najsimpaticnija koza je Mali Mali Noele Trento iz Galižane, koza s najvecima cicami je Istrijanka Milenka Matijaša iz Štokovci, prc s najvecima rogi je Sokol Hasiba Nezirevica iz Vrsara, miss Savicenta je Pupica, vlasništvo Milenka Bacca iz Draguzeti, a mister prc je Srecko, takoder vlasništvo Hasiba Nezirevica.

Kod izbora za najljepše koze bitna je brada, rogovi, boja dlake te velicina i urednost, rekao je Jadrejcic isticuci da ovakvi izbori ljepote ujedno pridonose popularizaciji koze kojih u Istri ima oko 3,5 tisuca.

- Koze su se nekad smatrale simbolom siromaštva i štetocinama pa su se cak sustavno uništavale, a to se mišljenje promijenilo prije 20 godina. Sad se uzimaju uzorci DNA za analizu da se krene s projektom zaštite istarske koze, rekao je Jadrejcic. Dodao je da u Istri trenutno ima petnaestak proizvodaca kozjeg sira.

Ovogodišnji izbor naj koze, kojem su organizatori Turisticka zajednica i Opcina Svetvincenat održan je u sklopu prvog Festivala sira. (Izvještava Petra LUKEŽ; snimio Manuel ANGELINI)


Podijeli: Facebook Twiter