FOTO: Agroturizmi otvorili vrata

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na agroturistickom domacinstvu Štefanici nedaleko od Motovuna, u nedjelju je konferencijom za novinare poceo Dan otvorenih vrata agroturizama Istre.

- Pejzaž ruralne Istre na najjacim je svjetskim razinama, uz bok Provansi, Andaluziji, Toskani i Kataloniji, no ništa ne bi bilo od istarskog agroturizma bez vrijednih obitelji koje su riskirale s razvojem s razvojem svojih domacinstava, rekao je istarski župan Ivan Jakovcic ustvrdivši da se danas u unutrašnjosti Istre nalazi "najveci istarski hotel", koji je doduše raspršen, ali se radi o tisucama ležajeva nastalih u posljednjih petnaestak godina.

Razvoj agroturizma potpomoci ce i lokalnu poljoprivredu gdje bi agroturizmi trebali pribavljati namirnice, smatra Jakovcic.

- Ruralni turizam je velika šansa ruralnih prostora, ujedno i dopuna kvaliteti turisticke ponude, kao i jamstvo produljenja turisticke sezone, kazao je Ivo Mujo, državni tajnik u Ministarstvu turizma, koji je naglasio da u tom vidu turizma prednjaci Istra, slijedi je Baranja, a u posljednje vrijeme sve više jaca mikroregija Konavle.

Gracijano Prekalj, direktor Agencije za ruralni razvoj Istre (AZRRI) kazao je da se u Istri, uz ostalu ponudu istarskih domacinstava, iskristaliziralo oko 30 agroturistickih domacinstava, a u nedjeljnoj manifestaciji sudjelovalo ih je 11.

Posjetitelji su tako mogli birati izmedu agroturizma Štefanic u istoimenom selu kraj Kaldira, Deškovic u Kostanjici, Dola u Gologorickom Dolu, Dušani u istoimenom selu kraj Pazina, Ferlin u žminjskim Gržinima, Gardina u Cabrnici kraj Oprtlja, Jadruhi kraj Vižinade, Montižel kraj Grožnjana, Ograde u Lindarskom Katunu kraj Pazina, San Mauro kod Momjana te Sia u Stanciji Guran kraj Vodnjana. Svaki meni koji ukljucuje pice i kavu koštao je 50 kuna, a gosti kojima nije smetala kiša mogli su razgledati seoska imanja i sudjelovati u dodatnim aktivnostima. (A. DAGOSTIN; snimili M. MIJOŠEK i M. ANGELINI)


Podijeli: Facebook Twiter