FOTO: Afrika i latino glazba u jazz izdanju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U nastavku Avantgarde Jazz Festivala na travnjaku hotela Eden nastupio je poznati kubanski glazbenik Omar Sosa sa svojim Afreecanos Quartet. Rijec je o jednom od brojnih projekata koji se vežu za ovog multiinstrumentalista, koji vezuje nespojivo. U ovoj prilici je uz klavir, kojeg je koristio na nekonvencionalni nacin, rabio i elektronsku glazbu kao podlogu za kompozicije s primjesama africkog folklora. Publika je tako mogla cuti misticnu glazbu na koju se naslanjao moderan jazz zvuk.

Uz autora glazbe i klavijaturista Sosu u Rovinju su nastupili Mark Gilmore na bubnjevima, Childo Tomas na basu i Joe Kraus na trubi, koji je u svojem nastupu takoder koristio elektroniku. Sva su cetiri glazbenika koristili za zvucnu sliku i svoje glasove. Najimpresivniji je bio Tomas, koji se ubacivao s africkim izricajima, dok su Gilmore i Kraus izvodili glasovne efekte i izgovarali stihove. Najmanje se glasovno javljao sam Sosa, koji je medutim teatralno koristio splet svojih klavijatura i elektroniku.

Glazbenici su izveli niz svojih hitova, medu njima i najpoznatije Sunrise, Dance of Reflection, Royo Chango i Ternura. Cijeli je nastup medutim slicio na glazbenu pricu, u kojoj su se bez soliranja izmjenjivali ritmovi i melodije. U nekim trenucima zvuk je slicio new wave glazbi, u kojem je africki glazbeni izricaj cinila elektronska pozadina. Virtuozno odsvirane dionice nailazile su na odobravanje publike, koja je glazbenike pratila pljeskom i odobravajucim povicima.

Omar Sosa je kao pijanist i skladatelj dobio nagradu za životno postignuce programa Smithsonian Associates. Pet je puta nominiran za Grammy, a dvaput za nagrade BBC-ja za svjetsku glazbu.

Nadovezujuci se na primjer Dukea Ellingtona, kao tvorca glazbe koja nadilazi kategorizacije, što se jasno može uociti u snimcima u ulozi lidera, Omar Sosa je planetarni glazbenik u najširem smislu world glazbe. Svira istovremeno s nekoliko ansambala, stalno je na turneji, pa je Rovinj uletio u predahu izmedu nastupa u Marseillesu i New Yorku.

Na svom projektu Afreecanos Omar Sosa je okupio glazbenike iz Afrike, Kube, Brazila i Francuske, koji su izmiksali bogatu africku baštinu s jazz i latino glazbom. Folklorne elemente iz Afrike i Amerike Sosa kombinira sa svojim afro-kubanskim korijenima i donosi ih u suvremenom jazz izrazu. Oslobadanjem od tradicionalne afro-kubanske glazbe i otvaranjem inovativnim interpretacija, kombinirajuci folklor sa suvremenim zvukom, Sosa spaja glazbene izricaje svojih predaka s urbanim. (Aldo POKRAJAC; Snimio Danilo MEMEDOVIC)


Podijeli: Facebook Twiter