FOTO: Abdic na slobodi, docekalo ga nekoliko tisuca pristaša

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Fikret Abdic (72), osudenik za ratni zlocin pocinjen u BiH 1990-ih, zakoracio je u petak u 9.16 sati iz pulskog zatvora na slobodu nakon gotovo 11 godina. Ispred zatvora cekala ga je obitelj, tri kcerke, sin i unuci te mnogobrojni novinari i fotoreporteri, a nekoliko desetaka metara dalje na parkiralištu bivše vojarne Karlo Rojc izmedu tri i cetiri tisuce njegovih štovatelja pristiglih iz inozemstva i susjedne BiH, najviše iz Velike Kladuše.

Doputovali su osobnim automobilima i autobusima oblijepljenim plakatima Abdica na kojima je pisalo: "Živio Babo" i "Idemo dalje". Abdica je automobil odvezao na parkiralište Rojca gdje se nakon desetak minuta obratio mnoštvu.

- Zahvaljujem na vašoj pažnji svih ovih godina, a ne samo danas. Rado bih s vama za Kladušu, ali nemam osobnu kartu još, tek danas sam postao punoljetan, rekao je Abdic obracajuci se okupljenima preko razglasa koji je svako malo "pucao", a publika ga je kliktanjima "Babo, Babo" pozdravljala te pjevala "Oj Kladušo, ne treba ti Švabo, tebi evo dolazi, Fikret Abdic Babo".

U nastavku govora porucio je svim radnicima Agrokomerca, njima 13 tisuca, da je u kontaktu s Udrugom nezaposlenih dionicara, te da se namjerava sresti sa svim dionicarima i onima koji su sudjelovali u izgradnji Agrokomerca da bi se dogovorili kako ga iz pepela opet podici i uciniti ga još boljim nego što je bio.







"Iako sam u zatvoru, pratim sva zbivanja u BiH. Onima koji su zabrinuti da necu moci, da mi pluca nece izdržati, porucujem da cu moci, ali ne samo s vama koji ste ovdje, vec sa svim našim ljudima, te da imam snage i pameti, radnu sposobnost i kondiciju da revitaliziram Agrokomerc i tu dileme nema", porucio je Abdic na što su uslijedile ovacije.

Nakon završenog govora Abdica su ponovno okupirale brojne novinarske ekipe te su mu put do automobila prokrcili redari organizatora skupa, Udruge nezaposlenih dionicara Agrokomerca. Abdic je iz Pule otputovao u Rijeku gdje mu se sudi zbog sumnje na gospodarski kriminal.

Županijski sud u Karlovcu Abdica je 2003. osudio na 20 godina zatvora, a Vrhovni sud preinacio je kaznu u 15 godina. Sudilo mu se kao državljaninu Hrvatske i BiH po optužnici tužiteljstva BiH, a na temelju sporazuma vlada dviju država o pravnoj pomoci.

Proglašen je krivim zbog uspostave tzv. Autonomne Pokrajine Zapadne Bosne protivno Ustavu BiH te zato što je kao vrhovni zapovjednik tzv. narodne obrane odgovoran za otvaranje logora i prihvatnih centara kroz koje je prošlo najmanje pet tisuca protivnika uspostave te pokrajine, a u kojima je zbog zlostavljanja umrlo najmanje troje ljudi. (S. BODLAJ IVAŠIC, H)


Podijeli: Facebook Twiter