Fosil gastropoda u Puli

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Mineralne ljepote što se kriju u tlu, drago i poludrago kamenje kao i fosilizirani ostaci moci ce se razgledati i kupiti u subotu i nedjelju na trecem medunarodnom sajmu dragog i poludragog kamenja Mineral Expo 2009. u Domu oružanih snaga. Od 10 do 20 sati brojni izlagaci iz Hrvatske i svijeta predstavit ce nakit i ukrasne predmete od dragog i poludragog kamenja, bisera, koralja kao i neobradene minerale te fosile.

Medu ostalim bit ce izloženi hijalofan kvarc iz bosanskohercegovackog rudnika Kreševo, zeolit iz Indije, ametist, ahat i kvarc iz Brazila te neobradeni minerali iz kosovskog rudnika Trepca, a moci ce se nabaviti i jedan od najrjedih minerala - sugilit, u komadima, ali i kao nakit. Sugilit je 1944. otkrio japanski profesor Sugi po kojem je i imenovan, a s cijenom od tri do 20 eura po gramu trenutno spada medu najskuplje minerale. Pripisuju mu se i razna ljekovita svojstva, a vade ga u južnoj Africi. Od dragog kamenja na sajmu ce se ponuditi dijamanti iz Afrike, rubini, safiri i opali iz Australije te smaragdi iz Kolumbije. Kao posebna poslastica što se nakita tice spomenut je srebrni nakit oplemenjen baltickim jantarom iz Poljske.

Fosili praživotinja od trilobita koji su živjeli prije 580 milijuna godina do nešto mladih amonita, kao i zubi dinosaura i prapsina (morskih pasa), dijelovi mamutovih kljova te ostaci drveca i lišca bit ce takoder izloženi, a organizatori isticu posebnu atrakciju - opalizirani fosil puža gastropoda. Njegov fosilizirani ostatak težak nešto više od sedam grama pronaden je u Australiji, a sajmu ga je donirao hrvatski iseljenik Dragutin Sluga.


Podijeli: Facebook Twiter