Forum žena SDP-a: S pravima žena ne može se cjenkati

(Ilustracija/Mario TODORIĆ/CROPIX)
(Ilustracija/Mario TODORIĆ/CROPIX)

- Međunarodni dan žena ove je godine globalno posvećen ostvarivanju pariteta u društvenom životu - 50:50 - i naš je zahtjev da žene moraju ravnopravno s muškarcima sudjelovati u donošenju političkih i ekonomskih odluka, prenijela je stavove Foruma žena SDP-a Istre predsjednica Vlasta Šimek, te naglasila da UN Women pod motom Planet 50-50 do 2030. - iskorakni za rodnu ravnopravnost, upozorava na ograničen pristup žena političkim i ekonomskim pozicijama u društvu, na prepreke koje ženama stoje na putu uključivanja u društveni život i sudjelovanja u odlučivanju.

Politička participacija žena u Socijaldemokratskom forumu žena jedno je od najvažnijih pitanja. Valja se podsjetiti na slabe rezultate koje je u tom smislu u zadnjem parlamentarnom ciklusu ostvarila Hrvatska. Podsjećaju da je danas u Saboru tek petina zastupnica, njih 20 posto, što je manje od prosjeka na globalnoj razini (22,6 posto govore podaci Interparlamentarne unije). Dosadašnji napori i postojeća rješenja, očito je ne daju rezultata; nastavi li se ovim tempom, paritet na mjestima političke moći ostvarit će se za nekoliko desetljeća, nikako do 2030., kako potiču Ujedinjeni narodi, navode u Forumu.

- Svjesne smo, međutim, da su za aktualnu Vladu takvi iskoraci apsolutno nedostižni. Vlada je već u prvim danima iskazala retrogradne tendencije: spomenuta je reforma obrazovanja pukim slučajem očuvana, a obiteljska i demografska politika vodi se po principu cjenkanja na lokalnoj tržnici, kao projekt tisuću eura za. U svemu tome iščitavamo i namjeru da se žena smjesti gdje joj je i mjesto - u kuću, u kuhinju, uz ognjište. Takve nazadnjačke stavove popraćene agresivnom nacionalističkom retorikom osudile smo i na njih upozoravamo i u prigodi obilježavanja Međunarodnog dana žena, istaknula je Šimek.

Tražimo uključivanje žena u odlučivanje u društvu, snažniju zastupljenost u parlamentu i, općenito, na mjestima odlučivanja, te očuvanje i unaprjeđenje stečenih seksualnih i reproduktivnih prava, prava na autonomno odlučivanje o vlastitu tijelu, prava na jednaku plaću za rad jednake vrijednosti i prava na dostojanstven život. Mi žene ne želimo samo cvijeće jedan dan u godini i samo komercijalno obilježavanje 8. marta, želimo i pripada nam pola zemlje, pola neba i pola moći.

Nažalost, trenutno stanje danas dokazuje da uz ovakvu Vladu te stanje u državi nazadujemo barem pola stoljeća, prenijele su stavove Foruma žena Istre predsjednica i tajnica, Vlasta Šimek i Elena Jerman. (G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter