Forum žena SDP-a obilježio Svjetski dan žena na selu

Buzetski Forum žena SDP-a obilježio Svjetski dan žena na selu dijeleći češnjak i grah (G. ČALIĆ ŠVERKO)
Buzetski Forum žena SDP-a obilježio Svjetski dan žena na selu dijeleći češnjak i grah (G. ČALIĆ ŠVERKO)

Svjetski dan žena na selu, članice Foruma žena SDP-a Buzet obilježile su simbolično, dijeleći građanima na Fontani češnjak i grah, dvije poljoprivredne kulture koje postaju egzotične s obzirom ih je teško naći iz domaćeg uzgoja te se uvoze iz Kine.

- Hrana koju su naši roditelji, djedovi i pradjedovi uzgajali u vrtovima i na njivama postala je uvozna roba koja prelazi na tisuće kilometara da bi napokon našla mjesto i na našem stolu. Premala pažnja koju posvećujemo poljoprivredi i posebno ženama poljoprivrednicama počela je dolaziti na naplatu.

Nije nikakva novost da žene na selu diljem svijeta igraju važnu ulogu u osiguravanju hrane te razvoju i stabilnosti seoskih područja, no njihov je status u lokalnim zajednicama još uvijek daleko od zadovoljavajućeg, istakla je predsjednica Foruma žena Snežana Andrejev Majcan.

Seoske žene, rekla je Andrejev Majcan, istovremeno su supruge, majke, snahe, njegovateljice, uspješne poljoprivrednice i, bez obzira na neplaćeni rad koji obavljaju, vrlo često hraniteljice obitelji. Unatoč tome, žene uglavnom ne raspolažu vlastitom imovinom, a ograničene su im i mogućnosti za pokretanje vlastitog posla.

Kontradiktorno je što su poticaji Ministarstva poljoprivrede povoljniji za žene poljoprivrednice, a upravo ih one traže najmanje. Ulaskom u EU otvorile su se i nove mogućnosti dobivanja poticaja za unapređivanje poljoprivrede i to posebno za žene, cijeli sustavi pomoći i poticanja postoje kako bi se situacija izmijenila.

Prema istraživanju Ministarstva poljoprivrede podaci su vrlo zabrinjavajući jer žene koje u Hrvatskoj žive na ruralnom prostoru dnevno rade u prosjeku 12 sati, kućanske poslove uglavnom obavljaju samostalno, bez partnerove pomoći, na njihovim je leđima i skrb za širu obitelj, nemaju kvalitetan pristup zdravstvenoj zaštiti, prometno su i informacijski izolirane; nisu vlasnice nekretnina niti zemlje, još uvijek su u većini financijski ovisne o svojim partnerima, a čak je 75 posto žena doživjelo obiteljsko nasilje. (G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter