Forum ugostio Jadransko more

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U ležernoj atmosferi na Forumu je u petak održana konferencija za novinare na kojoj je najavljeno otvorenje izložbe iz ciklusa "Prijatelji mora", koju organiziraju rijecka udruga Livingstone, Turisticka zajednica grada Pule i Grad Pula.

Radi se o postavu najvece izložbe fotografija hrvatskoga Jadrana na otvorenom, a premijerno je predstavljena na Forumu s 33 izložbena panoa velikih formata koji su djelo 12 hrvatskih fotografa.

- Želja nam je bila biti u blizini izložbe, s prijateljima mora, koji su odlucili prezentirati ljepote našeg mora i na taj nacin ukazati na ono što treba sacuvati, a ne uništavati. Izložba je i promotivnog karaktera jer se nalazi na otvorenom pa Puljani i gosti našeg grada ne moraju nužno ulaziti u galerije, vec je razgledati u obilasku grada, što je i njezin cilj, rekla je predsjednica pulskog TZ-a Sanja Cinkopan Korotaj.

Predsjednik Udruge Livingstone Denis Redic najavio je izložbu kao prethodnicu vec poznatog fotografskog festivala Rovinj photodays koji ce se održati iduceg vikenda peti put zaredom.

- Cilj nam je senzibilizirati javnost i s ekološkog aspekta prikazati ljepote mora koje trebamo ocuvati. Prošle godine nam je tema Photodaysa bilo podmorje, sada smo se digli na površinu mora i prikazali netipicne panorame, nešto što nisu uobicajene razglednice s našeg mora, vec prirodne atrakcije ili neke posebnosti koje su privukle pažnju fotoreportera. Bit price je da je more vjecna inspiracija. Vec dogodine cemo se možda dignuti u zrak, rekao je Redic.

Dodao je da je to najljepši uvod u Photodays, u sklopu cega je prije tri, cetiri tjedna održan fotomaraton na kojem je 200-tinjak sudionika slikalo najljepše motive, odnosno osam ciljanih tocaka, a najljepše ce fotografije biti donirane pulskoj Turistickoj zajednici. Takoder, najavio je da ce na Photodaysu sudjelovati jedan od najpoznatijih fotografa specijaliziranih za nocnu fotografiju, a koji ce održati tri radionice u Rovinju, Porecu i Puli te najljepše fotografije donirati TZ-u, a ujedno ce one biti i materijal za buducu fotomonografiju.

Pretpostavlja se da ce ovu izložbu, kao i lani, vidjeti više od milijun ljudi na trgovima i rivama 16 hrvatskih gradova. Izložba se na Forumu može razgledati sve do srijede, 8. lipnja. (S. ZRINIC TERLEVIC, snimio N. LAZAREVIC)


Podijeli: Facebook Twiter