Forum u znaku bošnjačkog folklora

(D. MEMEDOVIĆ)
(D. MEMEDOVIĆ)

Bogat dvodnevni program u povodu 21. godišnjice djelovanja Nacionalne zajednice Bošnjaka u Istri započeo je u petak u Domu hrvatskih branitelja predstavljanjem knjige „Kad te bajka sastavi a život rastavi“ čije su autorice Ivana Šešo i Emina Pršić iz Zagreba te nastavljen je uz sevdalinke u izvedbi poznate vokalne solistice Jasmine Makota i uz gitaru Amira Rešidovića.

Svečano otvorenje ovoga festivala koji će se nastaviti nakon ljeta diljem Istre upriličeno je u subotu navečer na Forumu kulturno-umjetničkim programom. Nastupio je KUD Preporod iz Zagreba, odnosno njegov ženski zbor Bulbuli, što znači slavuji, koji pod vodstvom Ismeta Kurtovića njeguje sevdalinku. Riječ je o multietničkom zboru, a karakterizira ga specifičan glazbeni izraz, gdje se posebno evidentira ljupka melodija sevdaha. Zbor je vrlo uigran i predstavio se bogatim programom započevši poznatom sevdalinkom „Kad ja pođoh na Bembašu“.

Bogatim se programom predstavilo i Bošnjačko kulturno-umjetničko društvo Vodnjan, a cijeli je program imao humanitarnu notu budući da su se priključili u akciju prikupljanja pomoći mladom Admiru Bešiću koji je obolio od teške bolesti.

 O važnosti ove manifestacije, te o važnosti multikulturalnosti, tolerancije i njegovanja različitih kulturnih izričaja govorili su Senad Pršić, predsjednik Nacionalne zajednice Bošnjaka Istre, predsjednik pulskog ogranka ove Zajednice Albert Makota, tajnica Mirela Čaušević koja je i najavljivala program te pulski dogradonačelnik Fabrizio Radin. (V. B.)


Podijeli: Facebook Twiter