Forum u Umagu: Uspjeh Istre je uspjeh Hrvatske


Gospodarski forum danas je treći put održan u Umagu, a tema je ove godine bila "Istra budućnosti", posvećena trategiji razvoja hrvatskog turizma od 2014. do 2020. godine. O ovim su temama govorili predsjednik Ivo Josipović, predsjednik Vlade Zoran Milanović i ministar turizma Darko Lorencin i drugi.

Forum u organizaciji zagrebačke banke održan u hotelu Melia Coral, a okupio je ministre, župane, gradonačelnike, načelnike i direktore turističkih zajednica.

Predsjednik Josipović u svom je govoru istaknuo je da se u Istri ostvaruje trećina od ukupnog turističkog prometa u Hrvatskoj, te dodao kako je nacionalni interes da se Istra razvija. Rekao je kako je činjenica je da kriza traje već pet godina, ali i da oporavak ne može biti temeljen samo na turizmu. Dodao je da je uspjeh turizma puno više od brojanja prelazaka granice i noćenja, te da je najveći pokazatelj onaj koliko je od turizma zarađeno. Istaknuo je kako je svaki ministar ujedno i ministar turizama i treba raditi za njegov razvoj. - Ali isto tako postoje one stvari koje se mogu i moraju učiniti da bi se u prvom redu turističkom gospodarstvu i cijelom gospodarstvu u Hrvatskoj stvorili bolji i kvalitetniji uvjeti za rad. Tu prije svega mislim da Vlada i parlament trebaju do kraja definirati poziciju turističkog zemljišta, rekao je Josipović. Istaknuo je kako je mišljenja da je trebalo više napraviti kada je riječ o pripremi našeg viznog režima i dolazaka turista iz nekih zemalja poput Rusije i Turske njegovom i boljom organizacijom.

Istaknuo je i problem brojnih zapuštenih kuća zbog neriješenih imovinsko pravnih odnosa, te predložio da se osmisli jedan novi zakonodavni okvir koji da bi bio dovoljno dobar da se riješe imovinsko pravni odnosi, na primjeru nekih drugih zemalja.

Premijer Milanović istaknuo je kako za izlazak iz krize i uspjeh postoji niz pravila, ali ona su lokalna, te ono što je dobro za jednu zemlju, nije primjenjivo i za drugu. - Istra je imala tu sreću da je prepoznala svoj položaj i prioritete i to jako dobro iskoristila. Hrvatska, nažalost nije ujednačena i nije jednako razvijena kao Istra, na istarskom modelu se može učiti, ali ga se opet ne može primijeniti na drugim dijelovima Hrvatske, jer je svatko je svoj način drugačiji, rekao je Milanović. Dodao je kako je Hrvatska ušla u Europu radi vrijednosti, te ako ne povuče više od onoga što je uložila onda je - neuspješna.

Ministar turizma Darko Lorencin govorio je o strategiji razvoja hrvatskog turizma od 2014. do 2020. godine s naglaskom na Istru. - Sve počinje sa ulaganjima, to čini podlogu za dobivanje sredstava iz EU, ali važno je da znamo objasniti naš cilj i da znamo na što ćemo taj novac utrošiti... Lani je ostvareno sedam milijuna noćenja i preko sedam milijardi eura efekta, rekao je Lorencin. Dodao je kako se strategija fokusira na ulazak među 20 vodećih destinacija svijeta, gdje treba doći sa sadašnjeg 34. mjesta. Istaknuo je pet operativnih strategija, od marketinga i restrukuturiranja glavnog ureda HTZ-a, zatim razvoja turističke ponude, investicijske strategije kojom bi se udio hotela podigao sa sadašnjih 13 na 18 posto, zatim razvoja ljudskih potencijala do upravljanja procesima integriranja sustava.

- Ova Vlada je pokrenula Brijuni Rivijeru, ali i potaknula stavljanje u funkciju Velikog Brijuna, što će uz pomno planiranje imati utjecaj na cijelu Brijuni Rivieru, rekao je Lorencin. Od drugih projekata istaknuo je golf igrališta, te usporedio da se u drugim zemljama barata sa šest golf igrališta na milijun dolazaka, dok je u nas za sada takav samo onaj na Crvenom vrhu. U prvom je planu, dodao je, izgradnja četiri do šest golf igrališta u Istri. Od ostalih primarnih proizvoda na kojim će se razvijati turizam u Istri tu su kulturni turizam, gastro i eno, poslovni, ciklo i ruralni/seoski turizam. - Pokazalo se da danas turisti traže dinamične destinacije, pa tako i naša tradicionalna emitivna tržišta i zato je bitno da razvijamo dinamiku, zaključio je Lorencin. (V. HABEREITER, snimila J. PREKALJ)

Josipović i Milanović družili se s građanima

Poslije uvodnih govora na Croatia Business Openu predsjednik Ivo Josipović i premijer Zoran Milanović sa suradnicima prošetali su Umagom. Za polusatnog predaha zadržali su se u neobaveznom razgovoru s umaškim čelnicima i županom Valterom Flegom te su u središtu grada, u Centar caffeu popili kavu. Bila je to prigoda da mnogi građani pozdrave ugledne goste te razmijene koju riječ s njima. Dakako, nije to prošao bez vidnog zanimanja mještana, domaćih i stranih turista koji ispunili su prostor uokolo terase caffea. (M. G.)


Podijeli: Facebook Twiter