Forum Tomizza: Tema susreta "Hod po rampi"

Program su najavili Maja Briski, Slaviša Šmalc, Milan Rakovac, Neven Ušumović, Pino Degrassi  (V. HABEREITER)
Program su najavili Maja Briski, Slaviša Šmalc, Milan Rakovac, Neven Ušumović, Pino Degrassi (V. HABEREITER)

U srijedu u Trstu, a u četvrtak u Kopru i u petak u Umagu održavaju se 15. međunarodni pogranični susreti Forum Tomizza, koji će kao i svake godine završiti subotnjom komemoracijom na grobu književnog velikana Fulvija Tomizze u Materadi.

Tema ovogodišnjih susreta je "Hod po rampi" oko koje će se okupiti književnici, sociolozi, povjesničari, glazbenici, likovni umjetnici i novinari-publicisti iz regije istaknuto je na jučerašnjoj konferenciji za novinare u umaškoj galeriji Grin.

Susrete su najavili ravnatelj Gradske knjižnice Umag Nenad Ušumović, umjetnički voditelj manifestacije Milan Rakovac, pročelnik umaškog Gradskog odjela za društvene djelatnosti Slaviša Šmalc, grafička dizajnerica Maja Briski, te Pino Degrassi predsjednik umaške Zajednice Talijana koja nosi Tomizzino ime.

- Hodamo po europskoj rampi, balansiramo, nesigurni, prestrašeni. Granica je na Škofijama, ali kao da je nema, a na Dragonji kao da je ima. Rampe moramo prijeći posvuda, negdje ako platimo, ponegdje nikada. Stvorena je nova rampa, između siromaštva i blagostanja.

I blještava rampa između stvarnog i virtualnog svijeta zabave kao zamjene za život: hodamo po žici nad provalijom radosne publike, ali mi nismo akrobati, bojimo se da ćemo pasti. Publika se nada da hoćemo. Raspada se svijet kakvog smo znali, velika neprolazna rampa je pred ulaskom u novi svijet, kojeg još nema, trebamo ga stvarati, riječi su inicijatora Foruma Milana Rakovca.

Kako je istaknuo Ušumović, ovi susreti utemeljeni su prije petnaest godina kao locus cooperandi (prostor sudjelovanja), višekulturni i višejezični projekt čiji je smisao istraživanje, poticanje i realizacija društvenog i kulturalnog dijaloga u širem, nadnacionalnom slovensko-romansko-germanskom pograničnom prostoru.

Jedna od glavnih ideja vodilja ovih susreta pokrenutih na inicijativu istarskog književnika i prevoditelja Milana Rakovca je povezivanje i trajna komunikacija intelektualaca i umjetnika koji žive na granici i djeluju na području kulture, društvenih znanosti i medija, simbolično se oslanjajući na ime i djelo Tomizze, vizionara rođenog 1935. koji je još davno pisao "o ideji jedne Europe od Urala do Atlantika".

Potičući znanstvenu interdisciplinarnost i slobodu umjetničke kreativnosti, Forum posebnu pozornost posvećuje autorima i djelima koji doprinose razvoju tolerancije, nude jasne perspektive za razumijevanje manjinskog kulturnog položaja, potičući suosjećajnost za socijalno ugrožene i isključene i time ujedno doprinose realizaciji i širenju nekih od osnovnih europskih vrijednosti.

Program počinje u srijedu u 15.30 tršćanskoj palači Economo simpozijem na kojem sudjeluju Lucia Krasovec i Livio Dorigo iz Trsta, Luca Caburlotto iz Padove, Sanja Roić iz Zagreba jedna od najboljih poznavateljica Tomizzina opusa za što je dobila i nagradu talijanskog predsjednika, Aleš Doktorič iz Gorice, Silvia Pesaro iz Genove i Natale Vadori iz Poredenonea.

U 18 sati program se nastavlja čitanjem Tomizzinih djela na tri jezika i nastupom učenika Glasbene matice. U četvrtak u Kopru simpozij počinje u 10.30 na Primorskom sveučilištu, a sudjeluju Marcel Štefančič iz Ljubljane, Ferida Duraković iz Sarajeva, Dinko Telećan i Katarina Luketić iz Zagreba, Ivona Orlić iz Poreča i Silvia Pesaro iz Genove.

Program se nastavlja Tomizzinim itinerarom po Kopru uz vodstvo Jasen Čebron, te prezentacijom antologije "Iz jezika v jezik", i u večernjim satima u baru Cameral kavom s pjesnikinjom Feridom Duraković i koncertom His Trija i Virtuosa del Carso u Zajednici Talijana.

Program u Umagu počinje u petak u 10 sati otvaranjem izložbe fotografija Manlija Malabotte, Tomizzinog prijatelja, u MMC-u Pučkog otvorenog učilišta, a nastavlja se simpozijem na kojem sudjeluju Mario Steffe iz Kopra, Sanja Roić, Stanislava Chrobakova Repar iz Ljubljane, Katarina Peović Vuković iz Zagreba, Marinko Lazzarich, Erik Valenčić i Davor Mandić iz Rijeke.

U 17. 30 sati u caffe baru Circolo održat će se predstavljanje hrvatskog prijevoda Tomizzina romana "L'amicizia/Prijateljstvo" u prijevodu Lorene Monice Kmet, te potom i prezentacija knjige Sanje Roić "Istočno i zapadno od Trsta".

Slijedi otvaranje izložbi  u galeriji Marin te galeriji Grin u Umagu. U potonjoj se u 19.20 sati otvara izložba fotografija Roberta Sironića, pod nazivom "Ne Qua Ne La". Kako je najavila Briski riječ je o fotografijama snimljenim iz automobila u putovanju prema Trstu. Izložba će označiti i početak umjetničkog natječaja na temu "Hod po rampi" inspiriranim istoimenim natječajem od kojih će odabrani radovi krasiti prateću knjižicu odabranih kratkih priča.

Završnicu umaškog programa označit će koncert Klarise Jovanović "Glazba Mediterana", koji počinje u 20 sati.

Glavni pokrovitelji i sponzori ove manifestacije u Hrvatskoj su Ministarstvo kulture, Istarska županija, Grad Umag i Turistička zajednica, te tvrtka Sipro. (V. HABEREITER)


Podijeli: Facebook Twiter