Forum Tomizza o boljem životu

Pino Degrassi, Floriana Bassanese Radin, Niko Čančarević, Patrizia Vascotto i Irena Urbič (T. KOCIJANČIĆ)
Pino Degrassi, Floriana Bassanese Radin, Niko Čančarević, Patrizia Vascotto i Irena Urbič (T. KOCIJANČIĆ)

Sutra u Trstu, prekosutra u Kopru, a u petak u Umagu - itinerar je to 14. međunarodnih pograničnih susreta Forum Tomizza, koji će kao i svake godine završiti komemoracijom na grobu književnog velikana Fulvija Tomizze u Materadi u subotu, 1. lipnja.

Tema ovogodišnjih susreta je "Bolji život?", a okupit će književnike, sociologe, povjesničare, glazbenike, likovne umjetnike i novinare-publiciste iz regije, istaknuto je na današnjoj konferenciji za novinare u Gradskoj knjižnici Umag, na kojoj su sudjelovali njen ravnatelj Neven Ušumović, pročelnik za društvene djelatnosti Grada Umaga Niko Čančarević, predsjednik Zajednice Talijana Pino Degrassi i buduća dogradonačelnica iz redova talijanske manjine Floriana Bassanese Radin te članice organizacijskog tima iz Kopra i Trsta Irena Urbič i Patrizia Vascotto.

"Tješi nas Fulvio Tomizza posmrtnim protokolarnim zapisima istarskih svećenika - passo a la miglior vita, prijeđe u bolji život. No, od ove godine možda se Istra primiče boljem zemaljskom životu, ulaskom Hrvatske u EU? Što nam donose - ili što su nam već donijeli - europski integracijski procesi? Kakva kulturna, društvena, gospodarska budućnost čeka obećanu zemlju - Europu? Kako god, danas su naši sugrađani svjesniji da zaslužuju dobar život. I spremniji nego jučer da ga ostvare", riječi su inicijatora i umjetničkog savjetnika Foruma Milana Rakovca.

Jedna od glavnih ideja vodilja ovih susreta jest povezivanje i trajna komunikacija intelektualaca i umjetnika koji žive na granici i djeluju na području kulture, društvenih znanosti i medija, simbolično se oslanjajući na ime i djelo Tomizze, koji je rođen u Materadi kod Umaga 1935.

Program počinje sutra u tršćanskoj palači Gopcevich u 15.30 sati, simpozijem u kojem će sudjelovati Predrag Finci iz Londona, Katja Čičigoj iz Kopra, Christan Eccher iz Novog Sada, Marino Baldini iz Vižinade, Valerio di Donato iz Brescie i Fulvio Salimbeni iz Udina, a nastavlja se u 21 sat koncertom Artistra u lokalu Stazione Rogers.

Koparski dio počinje prekosutra u 10.30 sati simpozijem na Univerzi na Primorskem, gdje će sudionici biti Laura Marchig iz Rijeke, Ahmed Burić iz Sarajeva, Katarina Luketić iz Zagreba, Bojan Krivokapić iz Novog Sada i Max Schiozzi iz Trsta. Popodnevni Tomizzin itinerar po Kopru vodit će Jasna Čebron. U 19 sati u foresteriji Univerze promovirat će se slovenski prijevod knjige 

"Valdinos" Jovana Nikolaidisa. Sudjelovat će autor, prevoditeljica Sonja Polanc i urednik Gašper Malej. U 20.30 sati u Circolu Zajednice Talijana "Santorio Santorio" u programu je koncert Artistre, odnosno hommage Sergiu Endrigu.

Dodjelom nagrada natječaja za kratku prozu "Lapis Histriae 2013." počet će umaški i završni dio Foruma u petak u 10 sati u Zajednici Talijana "Fulvio Tomizza". Na simpoziju će govoriti Christian Eccher, Uršula Lipovec Čebron iz Ljubljane, Nataša Petrinjak iz Zagreba, Milan Pahor iz Trsta i Boris Koroman iz Pule. U 18 sati u galeriji Marin predstavit će se projekt Ive Đorđević "Neistražena" i izložba karikatura Lorelle Fermo. U 19.30 sati u knjižnici počet će Artistra na kojoj će nastupiti Miriam Monica & Marsell Marinšek i MAER kao kantautorski projekt Valtera Milovana.

Glavni pokrovitelji i sponzori u Hrvatskoj za ovu manifestaciju su Ministarstvo kulture Hrvatske, Istarska županija, Grad Umag i Turistička zajednica te tvrtka Sipro. (Tanja KOCIJANČIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter