Forum kazalište za zatvorenike i pedagoge

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prakticara u forum kazalištu i kazalištu potlacenih u Hrvatskoj nema puno. Naša je inicijalna nakana bila oformiti forum kazalište u Puli, no zbog malog broja sudionika taj je projekt pao u vodu. To je jedan od glavnih razlog zašto smo u Hrvatskoj uglavnom orijentirani na radionice forum kazališta koje se rade u sklopu raznih projekata. U njima obradujemo tipicne teme tlacenja koje su prisutne u našem društvu, kazala je Ivana Marijancic, dramska pedagoginja i prakticarka forum kazališta, na preksinocnoj prezentaciji "Radionica forum kazališta za lokalne pedagoge". Prezentacija je održana na Maloj sceni Istarskog narodnog kazališta-Gradskog kazališta Pula, a u sklopu Pulskog foruma 09, 14. medunarodnog kazališnog festivala mladih.

Marijancic je sudjelovala u nacionalnom projektu Hrvatskog centra za dramski odgoj i UNICEF-a "Za sigurno i poticajno druženje u školama" kao voditeljica radionice forum kazališta, a održala je još cetrdesetak radionica za razne udruge i ustanove zainteresirane za upotrebu kazališta kao oruda za aktivno ukljucivanje ljudi u rješavanju svojih problema.

- Radili smo i u muškim i ženskim kaznionicama u Lepoglavi i Požegi. Iz Lepoglave imamo snimke forum kazališta jer su nam zatvorenici dopustili snimanje, no publika nije. Iz Požege ima puno manje snimaka jer je samo jedna žena potpisala dopuštenje da ju snimamo. Rad sa zatvorenicima je plodonosan jer su oni u svojim obiteljskim okruženjima proživjeli tematike o kojima pricamo. Jednako dobro je reagirala i publika koja bi pokušavala riješiti problem predstavljen tijekom predstave forum kazališta. No, kao što sam i rekla, kazalište potlacenih u Hrvatskoj je još uvijek u povojima, idemo korak po korak i trenutno upoznajemo ljude s mogucom primjenom te kazališne forme i njenim dosezima, kazala je Marijancic.

Nakon prezentacije publika je mogla intervenirati sa svojim prijedlozima drugih, buducih i mogucih tema, a razvila se rasprava o korištenju forum teatra i kazališta potlacenih u edukativne svrhe.


Podijeli: Facebook Twiter