Fort Bourguignon uređenjem dobiva međukat

Fort Bourguignon dobio novu namjenu (D. MEMEDOVIĆ)
Fort Bourguignon dobio novu namjenu (D. MEMEDOVIĆ)

Otkad je unatrag tri godine Grad Pula ustupio Fort Bourguignon na Verudeli Arheološkom muzeju Istre na 20 godina, u njemu se kontinuirano izvode radovi.

- Fort Bourguignon je kulturno dobro koje zahtijeva stalnu brigu. Dodjelom AMI-ju na korištenje dobilo je i namjenu, ustvrdio je ravnatelj muzeja Darko Komšo. Dosad su, kaže, u tri godine uložili čak 300-tinjak tisuća kuna. U atriju su uredili podove, maknuli pločice i iselili imovinu prethodnog zakupca. Postavljena su sva nova vrata izrađena sustavom zakovica po uzoru na nekadašnja, kao i novi prozori na prvom katu. Redovno se sa zidina čisti vegetacija i "krpaju" otpali ili uništeni kameni dijelovi. Unatrag godinu dana u donjem je dijelu riješen problem sa sanitarnim čvorom, ali za sada ostaju neriješeni voda i struja.

- Od konzervatora moramo ishodovati suglasnost za montiranje sunčanih ploča, jer bismo tada barem riješili pitanje struje. Tada bi i prostor mogao biti iskorišten za neka društvena događanja, koncerte, izložbe ili nešto treće. Bez struje o tome ne možemo niti razmišljati, kaže Komšo.

S obzirom na to da su istovremeno s radovima u Fort Bourguignonu počeli rekonstrukcija i proširenje zgrade Arheološkog muzeja u Carrarinoj ulici, iskorištene su drvene grede koje su se nalazile na krovu zgrade AMI-ja.

- Grede smo iskoristili na način da smo od njih izgradili međukatnu konstrukciju u Bourguignonu, a preko njih stavili drvene podove. Tako smo dobili ukupno 2.200 kvadratnih metara korisnog prostora, uključujući dakle međukatni prostor. Od ukupno 20 kaseta u utvrdi, međukatnom konstrukcijom dobit ćemo ih dvostruko. Uredili smo ih za sada četiri, i most koji ih spaja, odnosno 150 od konačnih 600 kvadrata međukatnog prostora, a iduće godine u planu je uređenje još šest kaseta. Grede smo postavljali sistemom koji se koristio tijekom gradnje utvrde, i možemo reći da smo gredama, koje datiraju iz istog vremena jer su uzete iz zgrade AMI-ja, vratili njihov izvornu funkciju. A ovdje govorimo o topničkoj utvrdi iz druge polovice 19. stoljeća u kojoj je tada boravilo i do stotinu ljudi, kaže Komšo. (Piše Sandra ZRINIĆ TERLEVIĆ; snimio Danilo MEMEDOVIĆ)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter