Forši niste znali?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

...da se briškula i trešeta (trešete), kartaške igre karakteristicne za sjevernomediteranski pojas, igraju od pocetka 18. stoljeca, a vjeruje se da su nastale u Furlaniji, zapravo na granici te talijanske regije i Istre.

Potvrdu tome daju trieštinke (trieštine), vrsta karata koja se proizvodi(la) u Trstu i koje se u sjevernotalijanskom prostoru te duž istocne obale Jadrana do njegovog juga i dan-danas najcešce koriste u igri briškule i trešete, te su njihov zaštitni znak.

No, zanimljivo je da mnoge mediteranske regije imaju svoju vrstu karata, s njih 40 u špilu namijenjenih igranju igara koje su potekle od briškule i trešete, pa i skope (scopa, škopa), danas gotovo zaboravljene igre u Istri. Takve su igre danas omiljene cak i u Južnoj Americi zahvaljujuci talijanskim imigrantima.

Briškula je vjerojatno potekla od francuske kartaške igre brusquembille, koja se takoder igrala povlacenjem po jedne karte iz špila i bacanjem jedne od tri karte iz ruke. O rasprostranjenosti briškule govore i razni nazivi: briscola (na talijanskom), bisca (u Portugalu), bixkla (na Malti), la brisca (u Španjolskoj), skembeel (u Libiji), briscula (na Siciliji), briškola (u Sloveniji)... (Z. STRAHINJA)

 


Podijeli: Facebook Twiter