Forši niste znali...

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

...da je jedan od prvih i najvecih asova ratnog zrakoplovstva Kraljevine Italije u Drugom svjetskom ratu bio Porecan Mario Visintini.

Iako podaci nisu sasvim pouzdani jer je dokumentacija njegove eskadrile, koja je borbeno djelovala u istocnoj Africi, u Eritreji, izgubljena, istice se da je sudjelovao u 50 zracnih bitaka i da je sa 16 oborenih protivnickih aviona rekorder medu lovackim dvokrilcima u Drugom svjetskom ratu i pilot s najviše oborenih aviona na istocnoafrickom bojištu.

Visintini (pravim prezimenom, prije talijaniziranja, Visentin) roden je u Porecu 26. travnja 1913., u vrijeme Austro-Ugarske. U talijansko ratno zrakoplovstvo ga nisu htjeli primiti, ali bio je uporan, završio pilotsku obuku te je 1936. ipak uspio uci u nj.

Sudjelovao je, na strani frankista, u španjolskom gradanskom ratu iz kojeg se vratio s jednom potvrdenom zracnom pobjedom. Od 1940., u sastavu 412. eskadrile zrakoplovstva fašisticke Italije, borio se protiv Britanaca u sjeveroistocnoj Africi.

Za pobjede u zracnim bitkama odlikovan je vojnom broncanom i srebrnom medaljom inapredovao do cina kapetana i zapovjednika eskadrile. Zbog pedantnosti i vještine dobio je nadimak "znanstveni lovac" (il cacciatore scientifico), a njegovi borbeni podvizi imali su veliki publicitet u ondašnjim talijanskim medijima.

Letio je u lovcu-dvokrilcu jednosjedu fiat CR. 42 (Falco) u kojem je i poginuo 11. veljace 1941. udarivši u brdo Nefasit u Eritreji kad je po lošem vremenu krenuo u potragu za kolegom. Posmrtno je odlikovan i zlatnom medaljom za vojne zasluge. (G. P.)


Podijeli: Facebook Twiter