Forši niste znali...

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

...da je 1938. godine, na krilima entuzijazma oko ubrzanog razvoja Istre pod fašistickom vlasti, u istarskim medijima lansirana i vijest prema kojoj se moglo ocekivati da ce Poluotok uskoro postati i naftni eldorado Italije. Za posjeta ministra Giuseppea Cobollija Giglija Istri, u studenom te godine, koji je došao kako bi "podigao Istru pomocu industrijalizacije", objavljeno je da su strucnjaci u Limskoj Dragi našli tragove nafte!

Osim nafte, dakako, istarsko podzemlje, pisale su tada novine, obiluje ugljenom, boksitom, željeznim rudama i raznim silikatima, pa je ministar obišao i Krapanski rudnik.

Je li se zaista spremala eksploatacija naftnih resursa i koliko je uopce naftne skriveno kod Lima, novine nisu pisale, ocito puštajuci citateljevoj mašti na volju. Odlaskom ministra iz Istre, istarska se nafta u tadašnjim novinama više nije spominjala.

Giuseppe Cobolli Gigli (znan i kao Kobol) bio je sin tršcanskog ucitelja Nicolausa Kobolja, Slovenca po nacionalnosti. Cobolli se vec u Prvom svjetskom ratu priklonio iredentistickoj politici. Bio je uvaženi clan fašisticke stranke, Mussolinijev ministar za javne radove od 1935. do 1939. godine, te jedan od glasnijih zagovornika fojbi i zatiranja slavenskog življa na talijanskim podrucjima. (Z. STRAHINJA)

...da su se grancice masline na ovotjednu, Cvjetnu nedjelju, koja se u Istri najcešce zove Ulicnica (od ulika, maslina) nosile na blagoslov u crkvu i iz meteoroloških vjerovanja.

Blagoslovljene su se grancice, donosi Milan Sijerkovic u svojoj "Istarskoj meteorološkoj škrinjici", držale u kuci i palile kad bi ozbiljno zaprijetilo nevrijeme jer se vjerovalo da ce njihov dim otjerati štrige koje stvaraju olujne oblake i u njima mijese tucu.

Za zaštitu od tuce muškarci su u crkvi na Veliki petak pleli vjencice od grancica ulike koje bi na Uskrs, a prije izlaska sunca, nosili u svoje vinograde. (G. PRODAN)


Podijeli: Facebook Twiter