Forši niste znali...

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

...da je tumul na podrucju Barbarige, tik uz cestu za istoimeno turisticko naselje (sa zapadne strane), po svom obliku jedinstven arheološki objekt tog tipa u Istri. Tri jasno izradene kružne terase od kojih je sacinjeno kameno zdanje te stepenice koje vode do vrha svrstavaju ga u zasebnu cjelinu u odnosu na ostale slicne prapovijesne objekte na Poluotoku.

Medutim, nije samo oblik zagonetka za arheologe - nejasni su, naime, vrijeme nastanka i njegova namjena. Kada su gromacu na obuhvatu buduceg golf kompleksa Porto Mariccio istraživali prije osam, devet godina, arheolozi nisu mogli sa sigurnošcu reci je li u pitanju gradevina iz broncanog doba, star izmedu tri i cetiri tisuce godina, ili je rijec o antickom, pa i kasnijem zdanju.

Iako je u dnu tumula pronadena prapovijesna keramika (pri vrhu ima anticke keramike, ali ukupno je malo nalaza koji bi pomogli u dataciji), tijekom sondiranja nisu naišli na mjesto ukopa pokojnika, što bi tumul jasno definiralo kao broncanodobnu grobnicu. S druge strane, lako je odbaciti jednu od verzija, da se radi o vapnari iz kasnijih razdoblja.

Do istraživanja i rekonstrukcije tumul je nalikovao uobicajenoj gromaci, brdašcu nabacanog kamenja obraslog u šikaru. No, nakon prvih zahvata bilo je jasno da se ispod površinskog sloja krije zanimljiva suhozidna konstrukcija. U blizini je i još nekoliko slicnih gromaca cije bi istraživanje možda moglo dati odgovore na pitanja koja golicaju maštu.


Podijeli: Facebook Twiter