Forši niste znali..

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Forši niste znali....da je koparska obitelj (de) Gavardo dala cak trojicu vojskovoda...

Prvi od njih Gavardo Gavardo Stariji istaknuo se 1210. u ratu izmedu akvilejskog patrijarha Volkera i bavarskog vojvode Ludovika Andechsa. Službujuci kao glavni konjicki zapovjednik patrijarha uspješno je odbio napad bavarske vojske na patrijarhove posjede u Istri. Za zasluge dobio je titulu viteza i posjed nad jednim dvorcem pored Kopra.

Stotinjak godina kasnije, 1366. Gavardo Gavardo Mladi kao zapovjednik mletacke galije iz Kopra sudjeluje u opsadi grada Kandije na Kreti tijekom pobune protiv Venecije. Zapovijeda napadom i osobno podiže barjak sv. Marka na zidine osvojenog grada. Za nagradu je zajedno s još jednim Kopraninom (Princivalleom de Speladisom) uvršten u venecijansko gradanstvo. Pocetkom 19. stoljeca u koparskom kazalištu "Adelaide Ristori" izraden je zastor na kojemu je prikazan Gavardo Mladi kako postavlja venecijansku zastave na zidine Kandije. Taj je zastor skinut i nestao 1945.

Posljednji veliki ratnik iz ove obitelji bio je Santo Gavardo. Prvi se put istaknuo 1452. tijekom bitke kod mjesta Abbadia di Cerreto. Kad je izgledalo da ce milanski vojvoda Alessandro Sforza pobijediti venecijansku vojsku pod zapovjedništvom Carla Gonzage, Santo Gavardo je preuzeo zapovjedništvo nad konjicom, zadržao neprijateljski napad i okrenuo ratnu srecu u korist Mlecana. Nagraden je mjestom upravitelja Brescie gdje nastavlja uspješnu vojnu karijeru u službi Venecije. Godine 1463. zapovijeda mletackom vojskom u opsadi Trsta, prije toga uspješno osvaja kaštele Mukovo ili Muhov grad (Mocco), Sveti Servul (San Servolo) i Podgrad (Castelnuovo d'Istria). Tijekom jednog napada je pogoden strijelom iz samostrijela te umire. Ubrzo je sklopljen mir izmedu Austrije i Venecije kojim Trst ostaje austrijski posjed. Zbog Santovih zasluga obitelj Gavardo dobiva u posjed Podgrad.

Ovaj je njen clan zapamcen i po dogadaju koji se zbio 1411. godine, dok je bio u službi napuljskog kralja Ladislava Drackog kao konjicki zapovjednik. Sukobio se tada oko vojne strategije s Rosettom iz Capue, zapovjednikom pješaštva. Kralj je poslušao Gavarda, a Rosetto je izjavio da je Gavardo "barbarin, a ne Talijan" ("barbaro, non italiano"). Uvrijedeni Gavardo izazvao je Rosetta na dvoboj i pobijedio ga. (Bojan HORVAT)


Podijeli: Facebook Twiter