Forši niste znali...

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Forši niste znali da je najduži staž prvog covjeka Pule kao podestat odradio Lodovico Rizzi, s cetiri gradonacelnicka mandata, od 1889. do 1904. godine.

Od konca 18. st., odnosno od propasti Mletacke Republike koja je duže od šest stoljeca postavljala podestate, kapetane i pulske knezove (i prije preuzimanja grada imali su direktnog utjecaja na ustolicenje gradskih vlasti), s 15 godišnjom vladavinom gradom može se podiciti još samo Giovanni Lombardo, podestat od 1846. do 1861. godine.

No, u prilog Rizzijevoj vladavini treba reci da je 1904. s gradonacelnickog mjesta otišao samo kako bi preuzeo funkciju pokrajinskog kapetana za Istru, dok ga je kao predsjednik upravnog vijeca zamijenio Domenico Stanich (tek od 1905. nosio titulu podestata). Uz niz javnih i politickih funkcija u vrijeme Austrougarske, odvjetnik Rizzi se na celo grada kao prefekturni namjesnik Pule vratio i u doba talijanske vladavine, tocnije od 1923. do 1926.



Njegovu dugu vladavinu gradom obilježio je gospodarski razvoj Pule na prijelazu iz 19. u 20. stoljece koji su pratili veliki infrastrukturni zahvati, kulturni uzlet i društveni prosperitet. Kao najznacajniji doprinos njegove administracije spominje se izgradnja pulske tržnice, uvodenje elektricnog tramvaja, izgradnju vodovoda, plinare, muzeja...

Obitelj Rizzi dala je još znamenitih clanova (Lodovicov otac Nicolo' bio je gradonacelnik od 1864. do 1869.), a u Puli su ostali upamceni i po vili Rizzi (danas Vila Maria u Boškarici - Bosco Rizzi), te predjelu Monte Rizzi, današnjem Vidikovcu. (Z. STRAHINJA)

 


Podijeli: Facebook Twiter