Forši niste znali...

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

... da je u knjizi "Admiralski stijeg" hrvatski književnik Ivan Katušic prije dva i pol desetljeca opisao potonuce austrougarskog bojnog broda "Viribus Unitis" u pulskoj luci 1918. godine. Mada knjiga nije ostavila veceg traga medu ljubiteljima zavicajne beletristike, Katušicev je doprinos što je vrlo živopisno opisao Pulu, njenu okolicu i kvartove, vojarne, brodove, hotele i barove tog doba, dekadenciju Trsta i Pule u vrijeme Austro-Ugarske Monarhije, život carsko-kraljevskih mornara izmedu potpalublja brodova, visokih casnickih krugova i polusvijeta kozmopolitske Pule.

Zanimljivost djela objavljenog posthumno 1987. (Katušic je umro 1985.) je ta što je u stvarni povijesni dogadaj s kraja Prvog svjetskog rata i dramaticna geostrateška previranja u kojima se zatekla Pula ispleo paralelnu radnju s izmišljenim protagonistima i zbivanjima koji su se možda i mogli dogoditi, pa i odraziti na povijesni slijed.

Fiktivnu istragu o potonucu admiralskog broda, dreadnoughta, koji su u pulskoj luci nakon potpisanog primirja potopili talijanski diverzanti, Katušic je prikazao na dokumentaristicki nacin kroz zapisnike istrage, a nepoznavatelju povijesnih prilika teško je reci gdje povijesne cinjenice pocinju, a gdje prestaju.

Istragu vodi Maksimilijan Lantina, ufical mornarickog suda, donedavno u službi cara i kralja, a sada pod jugoslavenskom zastavom Narodnog vijeca Srba, Hrvata i Slovenaca, cije zapise autor "nalazi" prilikom rekonstrukcije starih zgrada u Puli. Glavni osumnjicenik za pomaganje diverzantima je naš mornar Dalmatinac Vicko Viribus.

U radnju je Katušic, medu brojnim povijesnim licnostima popu Janka Vukovica Podkapelskog ili Mikloša Horthyja, koje susrecemo u restrospekciji, uveo i Miju Mirkovica, mladog mornara i novinara, a njegove izmišljene zapise iskreirao je iz podataka 30-ak godina kasnije objavljene knjige "Puna je Pula" (pod pseudonimom Mate Balota). Z. STRAHINJA


Podijeli: Facebook Twiter