Forši niste znali...

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

...da za razliku od vecine istarskih mjesta koja se dice svecima zaštitnicima, Bale, da karikiramo, štiti tek jedan blaženik. No, blaženi Julijan (živio u 14. stoljecu) svojim životom i radom usko je povezan s Balama i u tradiciji mjesta upamcen kao veliki dobrotvor.

Blaženi Julijan, svecenik i franjevac, prema podacima iz njegove biografije, najveci je dio redovnickog života proveo u samostanu sv. Mihovila na brijegu istocno od Bala. Navodno je obilazio sela i gradove, propovijedao i dijelio sakramente te primao one koji su mu se za pomoc obracali u njegovom samostanu, a naklonost naroda pridobio je i kao miritelj posvadanih pojedinaca, obitelji i skupina. Puk ga je poceo štovati odmah nakon smrti 1349. godine, a u Statutu Bala iz 1477. naveden je kao njihov zaštitnik.

Julijanovo se tijelo do raspuštanja samostana nalazilo u samostanskoj crkvi, a kasnije je, vjerojatno 1597. godine, preneseno u crkvu u Balama. U dostupnoj literaturi više je podataka o mogucoj godini napuštanja samostana, i to kroz 15. i 16. stoljece.

Samostan sv. Mihovila na brdu vjerojatno je izgraden vec u 7. ili 8. stoljecu, nastanjivali su ga redovnici kamaldoljani, a kasnije franjevci. Na mjestu drevnog svetišta 1855. godine sagradena je manja crkva sv. Mihovila. Ostaci samostanskih zgrada, u razini temelja i podrumskih prostorija, i danas su vidljivi uz crkvu na najvišoj koti brda. (Z. STRAHINJA)


Podijeli: Facebook Twiter