Forši niste znali...

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

...da se u Istarskoj županiji u veljaci 1993. na izborima za njenu skupštinu dogodilo politicko "svjetsko cudo" i u nju je izabran clan Hrvatske stranke naravnog zakona koja je, slijedeci Maharishijevo ucenje, propagirala transcendentalnu meditaciju. Bio je to jedinstven slucaj u Hrvatskoj, a vjerojatno i puno širem okruženju, da kandidat jedne stranke takve "ideologije" osvoji politicki mandat.

Razlog bješe zanimljiv: u jednoj izbornoj jedinici vecinskog sustava (izbori su se tada odvijali po mješovitom, vecinskom i razmjernom sustavu) na Puljštini IDS-ova je kandidatura iz formalnih, proceduralnih razloga propala pa su se biraci opredjeljivali izmedu preostala dva kandidata - HSNZ-ovog i HDZ-ovog. Tako je, ni kriv ni dužan, a zahvaljujuci prvenstveno izrazitoj antihadezeovskoj klimi koja je tada vladala gotovo u cijeloj Istri, izabran totalni autsajder: bio je to Josip Anton Rupnik, današnji predsjednik Zelene stranke i njen vijecnik u aktualnom sazivu Skupštine IŽ-a.

Inace, IDS je na tim izborima (bili su mu to prvi lokalni) doslovce pomeo konkurenciju, i na razini županije i u novooformljenim gradovima i opcinama. Od 40 vijecnickih mjesta u Skupštini Istarske županije IDS-u je pripalo 35, tri HDZ-u te po jedno HSLS-u i HSNZ-u. IDS-ova lista predvodena Lucianom Delbiancom dobila je 74,2 posto važecih glasova.

U tadašnjih sedam gradova i 29 opcina Istarske županije od ukupno 647 vijecnika samo njih 100, odnosno manje od 16 posto, nije bilo izabrano s lista IDS-a. Od tih stotinu "neideesovaca" vecina je bila s lista HDZ-a koji je najbliže IDS-u bio u Sv. Petru u Šumi osvojivši sedam od 16 mandata (na sljedecim lokalnim izborima 1997. HDZ je u toj opcini uvjerljivo pobijedio). U cak devet od 29 opcina IDS je suparnicima "prepustio" tek po jedno simbolicno mjesto, a u dvjema - u Picnu i Sv. Nedelji - niti to.

Ipak, IDS nije ni tada pobijedio u svim samoupravama u Istarskoj županiji: u Balama je nezavisna lista Franca Mittona osvojila sedam vijecnickih mjesta, kao i IDS-ova lista, a dva su pripala HDZ-u. Nezavisni i IDS su se dogovorili i za nacelnika je izabran Mitton, cijem je poglavarstvu savjetnik bio - Plinio Cuccurin.

IDS je 1993. pobijedio i u cetiri od pet liburnijskih samouprava, jedino su u Mošcenickoj Dragi uspješniji bili nezavisni i to u vecinskim izbornim jedinicama (u razmjernom dijelu IDS-ova lista dobila je daleko najviše glasova).


Podijeli: Facebook Twiter