Forši niste znali...

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

… da je prije više od pola stoljeca trebalo raskrciti stari maslinik da bi fažanski nogometaši dobili primjereno igralište na kojem se igra i danas.

Daleke 1960. godine tamošnja je poljoprivredna zadruga ustupila stari maslinik tek osnovanoj NK Slozi (ime tog kluba simbolizira odnose Fažanaca i Perojaca, a prethodio je današnjoj NK Mladosti) te je vec tada odluceno da igralište, u spomen na masline, nosi naziv Oliva.

Iz friško objavljene knjige "50 godina nogometa na Olivi" saznajemo da je vadenje maslina predstavljalo tada veliki problem, i to ne samo u fizickom smislu, što se podrazumijeva, vec i zato što se krcenje maslinika smatralo velikim grijehom te se nije blagonaklono gledalo na taj potez.

Zbog toga su neke masline morale biti vadene kriomice. I danas oko Olive postoje stare masline, a jedna je sacuvana u krugu klupskih prostorija.

Naredne 1961. klub se ukljucio u istarsku nogometnu ligu pa se ipak ta godina navodi kao datum njegova osnutka, a buduci da su Perojci osnovali vlastiti klub, Sloga 1964. mijenja ime u Mladost.

Prije nego što je Sloga izgradila Olivu, igrala je iskljucivo gostujuce prijateljske utakmice. No, poceci nogometa u Fažani sežu cak u 30-e godine, o cemu svjedoce i fotografije snimljene na Campo Zule.

Rijec je o igralištu na sjeveru Fažane, nedaleko od srušene Crvene vile, uz samo more. Nakon Drugog svjetskog rata igralo se i na "karbonini" iza osnovne škole.


Podijeli: Facebook Twiter