Forši niste znali...

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

...da osim gradica Dignano kod Udina, Vodnjan svog "imenjaka" ima i u južnoj Ceškoj. No, ime gradica Vodnany potjece od vode, dok je korijen imena našeg Vodnjana u talijanskom nazivu Dignano, od latinskog Attinianum.

Malo mjesto Vodná (što znaci "bogat vodom") u južnoj Bohemiji osnovano je u 13. stoljecu na mocvarnom podrucju, da bi stoljece kasnije dobilo ime Vodnany (njemacka inacica glasi Wodnian). Gospodarstvo se u srednjem vijeku baziralo na rudnicima zlata i srebra (na grbu grada nalazi se srednjovjekovni rudar sa simbolima svog zanata), medutim u 15. stoljecu rudarstvo prepušta primat uzgoju šarana, a ribnjaci i blagodati vode postaju osnovni gospodarski potencijal.

Pitoreskni grad koji broji izmedu pet i šest tisuca stanovnika još je uvijek okružen ribnjacima. U njemu se, saznajemo iz podataka koje nam je poslala Jitka Velková, ravnateljica tamošnjeg Gradskog muzeja i galerija, nalazi i jedina europska Srednja škola za uzgoj ribe (u njoj su se izmedu svjetskih ratova školovali brojni Hrvati), zatim Institut za istraživanje kulture ribarstva i Fakultet ribarstva i vode Južnobohemijskog sveucilišta.

Osim bogate graditeljske i kulturno-povijesne baštine (srednjovjekovne utvrde, velika goticka crkva, galerija likovnih umjetnosti), Vodnany se dici ocuvanom prirodom, pa je i omiljeno turisticko odredište, posebno ljubitelja sportova na vodi i aktivnog odmora. (Z. STRAHINJA)

 


Podijeli: Facebook Twiter