Forši niste znali...

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

… da je jedan od najznacajnijih osoba Istre svog doba, barbanski kanonik Petar Matija Stankovic (1771. - 1852.), polihistor, svecenik i pisac, polemicar, istraživac, izumitelj, bibliofil i fiziokrat po uvjerenju, zapravo vrlo ljutio nacionalno osviještene istarske Hrvate te izazivao podsmijeh istarskih Talijana.

Naime, Stankovic je tvrdio da je Talijan, pa i to da je njegovo prezime (koje je pisao kao Stancovich pa i kao Stancowik) potjece od talijanske rijeci stanco (umoran). Njegov je otac Antun pak u jednom pismu 1778. napisao da je njegova obitelj u Barban doselila iz Savicente, kamo je došla iz Pazina, a da se oko 1450. doselila iz (tadašnje) Hrvatske.

Nedvojbeno je da je prezime Stankovic slavensko i da je obitelj imala cvrste hrvatske korijene, pa i to da je kanonik ipak njegovao kulturu Barbanštine s dominatno hrvatskim pukom.

S druge strane, školovao se u talijanskim sredinama, a gotovo cijeli je bogati opus napisao na talijanskom jeziku (s izuzetkom nekoliko djela na hrvatskom). Ali, optužbama njegovih hrvatskih suvremenika i kasnijih proucavatelja, po kojima je Stankovic tek najobicniji odrod, na težini daje upravo to što se javno deklarirao kao Talijan.

Više je potencijalnih razloga za to. Izmedu ostalog, navodi se da se kao pripadnik bogate hrvatske gradanske klase u nastajanju jednostavno sramio svrstavanja uz stanovništvo s dna društvene ljestvice.

Stankovicevo inzistiranje na talijanstvu poštivali su urednici Istarske enciklopedije (tiskane 2005.) pa natuknica o njemu pocinje sa Stancovich, Pietro Mattia, a hrvatske inacice imena su u zagradi.


Podijeli: Facebook Twiter