Forši niste znali...

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

...da se utvrdivanje Pule u raznim fazama od 17. do pocetka 20. stoljeca moglo pohvaliti i jošjednim suvremenim svjetskim hitom medu fortifikacijama - Martello tornjem. Rijec je o malim kulama s pocetka 19. stoljeca koje su kružnim oblikom uspješno odolijevale tadašnjim artiljerijskim mogucnostima, a gradile su se od kamena, opeke, cak i drva, diljem Europe i Novog svijeta.

Iako u svijetu ima i vecih Martello tornjeva, pulski su imali promjer desetak metara. Izgradena su tri - na Muzilu San Giovanni te sa štinjanske strane zaljeva Christo i Grosso. Bili su to zasebni objekti s malom posadom, jednim topom i u pravilu drvenim pokretnim mostom.

Toranj na Muzilu više ne postoji, na Punti Christo je od njega nastala jezgra velike utvrde, a kako je pulski Martello toranj izgledao nekada, vidljivo je jedino na Monte Grossu - u toranj je inkorporiran tek manji bedem sulaznim vratima, a polukružna utvrda podignuta je oko njega.

Ime i oblik tornjevi duguju prototipu s rta Mortella na Korzici izgradenom 1565., a na kojem je engleska flota 1794. godine polomila zube. Spoznavši tada njegovu funkcionalnost, prvi su takav model obrambenog objekta preuzeli upravo Englezi. (Z. STRAHINJA)

***

...da je najviša dnevna temperatura u Istri izmjerena 19. srpnja 2007., a rekord je zabilježen na mjernoj stanici brane Letaj - 41 stupanj Celzijev! Bilo je to prvi put, otkako se prate vremenski podaci, da je na istarskom poluotoku izmjerena temperatura iznad 40 C. Istoga dana, kako donosi Milan Sijerkovic u "Istarskoj meteorološkoj škrinjici", na postaji Abrami u dolini potoka Bracana bilo je 40,6 C, a i sljedeceg je dana tu izmjereno vrlo vrucih 40 stupnjeva.

Tijekom tog višednevnog toplinskog vala 2007., izmedu 19. i 22. srpnja, i drugdje u Istri zabilježene su rekordne temperature: u Pazinu 38,6, na Butonigi i u Voloskom 39, a u Labinu 39,5?C. (G. P.)


Podijeli: Facebook Twiter