Forši niste znali...

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

...da su se pocetkom Prvog svjetskog rata iz Pule slale razglednice s motivima srušenog vojnog dirižabla (cepelina). Rijec je o talijanskom zracnom brodu "Citta di Jesi" (ili Iesi) koji je ljeta 1915. pokušao bombardirati tadašnju glavnu ratnu luku neprijateljske Austro-Ugarske Monarhije.

Talijani su, ušavši svibnja 1915. u rat na strani Antante, odmah krenuli i u zracno bombardiranje austrijskih položaja duž Jadrana. U pocetku su koristili zracne brodove, velike upravljive duguljaste balone punjene lakim plinom, koji su mogli ponijeti veliki teret bombi. Jedan od njih, "Citta di Ferrara" bio je prvi Antantin zracni brod koji su srušili avioni Centralnih sila. Bilo je to 8. lipnja 1915. iznad lošinjskog arhipelaga, nakon što je bombardirao rijecko rodogradilište. Njegovi ostaci potom su otegljeni u Pulu, koju je, inace, pokušao napasti još 24. svibnja 1915., ali ga je otjerala snažna vatra s brodova.

Bolje pocetne srece bio je dirižabl "Citta di Jesi" kad je u napad na pulski Arsenal krenuo 5. kolovoza. Nadomak obali stigao je pred ponoc, ali je primijecen (na 2.700 metara visine), obasjali su ga reflektori protuzracne obrane i na nj je otvorena vatra s ratnih brodova i iz utvrda.

Uspio je izbaciti 12 bombi (nosio ih je ukupno 30, težine 25 odnosno pet kilograma), ali bez vece štete. Topovske su pak granate oštetile dio njegovih komora s plinom i poceo je gubiti visinu. Kako citamo u prilogu povjesnicara Davora Mandica u zborniku radova "Iz povijesti pulske luke", motritelji iz postaje Muzil ubrzo su dojavili da je pao nedaleko od svjetionika Porer. U potragu je krenulo više ratnih brodova i aviona i pronaden je vec oko 1 sat. Posada je zarobljena i zatvorena, a zracni brod je odvucen u uvalu Saccorgiana (kraj Verudele i Zlatnih stijena). Promidžbena služba austrijske vojske inicirala je tiskanje 20-ak razglednica s motivima "spašavanja" zracnog broda. S druge strane, talijanski zapovjednik Bruno Brivonesi (navodno istarskog podrijetla, roden u Anconi), koji je potkraj rata kao ratni zarobljenik zamijenjen, odlikovan je za ovaj napad medaljom za vojne zasluge. (G. P.)


Podijeli: Facebook Twiter