Forši niste znali...

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

...da je prvi upravitelj moderne Grcke bio grof po imenu Ioannis (Antonios) Kapodistrias (1776. - 1831.) ili u talijanskoj inacici Giovanni (Antonio) Capodistria.

Mletacka obitelj istarskih korijena Kapodistrias igrala je važnu politicku ulogu u Grckoj, posebno na otoku Krfu. Obitelj Capodistria je u 14. stoljecu zbog sukoba s obitelji Verzi prebjegla iz Kopra (do tada su se prezivali Vittori) na Jonske otoke, preuzela ime svog maticnog grada i s katolicanstva prešla na pravoslavlje. Grofovsku titulu nosila je od 1679. godine.

Grof Ioannis Kapodistrias lijecnik je roden u vrijeme mletacke vladavine i osnivac nacionalne lijecnicke organizacije. Istaknuo se kao glavni vojni lijecnik u prevratima na Jonskom moru na prijelazu iz 18. u 19. stoljece.

Nakon pada Republike Venecije, Napoleonovog zaposjedanja jadranske i jonske obale te ukljucenja Turske i Rusije u ratne sukobe, na sedam je jonskih otoka 1800. osnovana kratkotrajna republika u kojoj je Kapodistrias imenovan jednim od dva ministra.

Uskoro postaje i ministar vanjskih poslova ruskog cara, a vrhunac politicke karijere doživljava 1827., kada je izabran za upravitelja Grcke, oslobodene otomanske vladavine. Kuriozitet je da je tada taj kozmopolit, rodom otocanin, prvi put stupio na grcko kopno.

Autoritativni politicar pokrenuo je reforme u zemlji, još uvijek ogrezloj u sukobima za prevlast, a ubijen je u 1831. godine u Nauplionu, novoj grckoj prijestolnici koju je utemeljio.

Danas Kapodistrias Grcima predstavlja simbol nacionalne neovisnosti i otpora okupatorima, a Kopar mu je prije desetak godina priznanje odao spomenikom i nazivanjem trga njegovim
imenom.


Podijeli: Facebook Twiter