Forši niste znali...

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

...da je Nezavisna država Hrvatska (NDH) 18. svibnja 1941. dogovorom izmedu Kraljevine Italije i ustaških vlasti dobila kralja u liku Aimonea Savojskog, talijanskog vojvode od Spoleta i od Aoste. No, Tomislav II., kako mu je bilo hrvatsko ime, u Hrvatskoj nikada nije službeno okrunjen, dijelom jer ni sam nije bio oduševljen novim titulama, ukljucujuci i one "princ Bosne i Hercegovine, vojvoda Dalmacije, Tuzle i Knina".

Forši niste znali ni da je taj Aimone Savojski - punim imenom Aimone Roberto Margherita Maria Giuseppe Torino di Savoia - prije rata, tocnije 1937. godine imenovan vojnim pomorskim zapovjednikom okruga Pula!

Cest je gost Brijuna pa 1930. postaje pocasni predsjednik tamošnjeg polo kluba, a otocni polo i golf kup nose njegovo ime. Za Brijune ga je vezala i ljubavna prica koja je ubrzo završila brakom. U uvali Kozlac sagradena je (ne)sudenom kralju NDH 1931. godine manja vila koja je danas, nakon što je pretrpjela kasnije preinake, poznatija kao vila Lovorka.

...da koparskom Tomosu, poznatoj istarskoj tvornici mopeda, motornih bicikala i izvanbrodskih motora, ime dolazi iz Sežane. Naime TOMOS je izvorno kratica od Tovarna motornih koles Sežana jer je prema prvom planu ondašnjih slovenskih republickih vlasti, iz srpnja 1954., tvornica trebala biti podignuta u tom gradicu i doprinijeti razvoju Krasa i Birkinije.

S obzirom na to da je u listopadu iste godine konacno riješeno pitanje državne granice izmedu Italije i FNR Jugoslavije i sudbina tadašnjih zona A i B, odluceno je tvornicu premjestiti u Kopar, gdje je krajem godine i otvorena u privremenim halama.

Zgodna zvucna kovanica Tomos je ostala, a da ne bi bilo da je iz Sežane, Koprcani su se domislili pa kažu da je to kratica Tovarne motornih koles (ili motorjev) Semedela što je ime koparskog prigradskog naselja uz ciji je rub ova fabrika.


Podijeli: Facebook Twiter