Forši niste znali...

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

...da je legenda o postanku Pule vezana uz potjeru Kolhidana za Jazonovim Argonautima i ukradenim zlatnim runom cak i kao legenda vrlo upitna. Naime, prema helenistickim spisima o postanku Pule, citamo u "Antickim svjedocanstvima o Istri" Mate Križmana, vjerojatnije je da se Polai, mitski Grad bjegunaca, nalazio u južnom Iliriku, možda kod crnogorskog Ulcinja.

Tome u prilog idu odrednice da se grad nalazio uz (duboku) Ilirsku  rijeku i to pored grobnog kamena Harmonije, a kult te mitske zmije njegovao se upravo u južnom Iliriku. Našu Pulu s Argonautima i Kolhidanima direktno povezuju autori iz rimskog razdoblja koji su, moguce je, poistovjetili dva udaljena grada koje povezuje samo isto ime. (Z. STRAHINJA)



... da je na Cicariji, 44 km dugackoj i prosjecno 12 km širokoj brdovitoj visoravni koja sa sjevera "zatvara" Istru, cak 45 vrhova koji prelaze tisucu metara  nadmorske visine. Pomno ih je pobrojao stari Cic, planinar i magistar znanosti Josip Žmak u radu "Cicarija i njeni tisucnjaki" objavljenom u "Buzetskom zborniku" 2002. godine. U clanku Žmak napominje da je za njihovo identificiranje koristio pet topografskih karata, no nijedna nema potpun prikaz vrhova viših od 1.000 metara, a kod nekih ima i odstupanja u oznacenim visinama od jednog do pet metara.

Ima i slucajeva da su isti vrhovi nazivani razlicitim imenima, a devet "tisucnjaka" ni nema imena. Najviši vrh Cicarije je Planik, odnosno Veli ili Veliki Planik s 1.272 metra (postoji i podatak 1.273 m), a tek pet metara iznad okrugle brojke dižu se Banica i Sapan. Zanimljivo je da se od 45 "tisucnjaka" samo dva nalaze u Sloveniji - poznati Slavnik (1.028 m) i jedan nepoznata imena sjeveroistocno od Rasušice (Glavicorke) ciji vrh se, kao i onaj Žabnika (Ribnika), nalazi tocno
na granici Slovenije i Hrvatske. (G. PRODAN)


Podijeli: Facebook Twiter