Forši niste znali...

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

... da je duže od 21 godinu trebalo da se ponovi uspjeh talijanskog sportskog penjaca Maurizija Zanolle Manola i opet ispenje jedan od najtežih i najpoznatijih sportskopenjackih smjerova u Istri - Malvazija kod Dvigrada. Za rukom je to pošlo Amerikancu Codyju Rothu 28. prosinca 2010. godine.

Tehnicki izuzetno zahtjevan smjer Malvazija, koji je Manolo postavio i ispenjao 1989. te ga ocijenio s 8b+, Roth je napadao desetak dana. Navodno su tijekom pokušaja odlomljena poneka hvatišta, cime je smjer dodatno dobio na težini, pa je Roth predložio da ocjena smjera bude i veca, 8c+.

Malvazija je tijekom dva desetljeca  predstavljala nedostižan san mnogim domacim, ali i inozemnim penjacima, mada, sudeci po ocjenama težine, nije najteži smjer u Hrvatskoj.

Ipak, najteži se hrvatski smjerovi zaista nalaze na širem istarskom podrucju, i to ovim poretkom: The Core (9a) u Medveji, Malvazija, zatim Rubi Silence (8c/c+) i Hard Sun (8c) u Kompanju kod Roca, Štrnoflc (8c) u Medveji...

Znacaj Malvazije medu ovim novijim smjerovima je, reci ce bolji poznavatelji problematike, to što je tako dugo odolijevala osvajanjima, ali i to što je ocjenjivanje 80-ih godina bilo puno rigoroznije nego danas. (Z. STRAHINJA)

... da istarski srednjovjekovni slikarski meštar Anton (Antun) s Padove ili Antonio Paduan (Padoan), autor fresaka iz 1529. u dragucskoj crkvici sv. Roka i znamenitog Humskog triptiha iz 1533., nije rodom iz talijanskog grada Padove kako mu to "prezime" sugerira, vec iz male istarske Kašcerge.

Naime, Kašcerga se na talijanskom zove i Villa Padova, a toponim Padova nosi i 444 metra visok brijeg nad selom. Na njemu je crkvica Gospe Snježne, ali je posvecena i - sv. Antunu Padovanskom, što jednostavno rješava etimologiju istarske Padove. (G. PRODAN)


Podijeli: Facebook Twiter