Forši niste znali...

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

...da se Brgudac na Cicariji, selo koje s obzirom na broj stanovništva vjerojatno ima najviše spomen-obilježja kao podsjetnik na teška stradanja u Drugom svjetskom ratu, može pohvaliti i neobicnim spomenikom rastanka.

Podignut je u cast svim Brgucanima (i Brgušcicama) koji su iz raznih razloga napuštali selo. Spomenik s na slovom "Ne zaboravite se vrniti" izgraden je u novije doba kojih stotinjak metara prije prvih seoskih kuca, do kuda su seljani ispracali svoj rod, prijatelje, sumještane.

"Do ove gorice ispracali smo svoje najdraže kad su šli delat u tudinu, kad su šli služit soldaciju, tu smo se pozdravili, tu se dosta suza prolilo ali bogme i puno vina popilo", tekst je na spomeniku koji potpisuju Brgucani. (Z. STRAHINJA)

***

...da pada li kiša na današnju, Cvjetnu nedjelju, Uskrs ce sigurno biti suncan. I obrnuto - nakon lijepe Ulicnice (kako se u Istri najcešce zove Cvjetnica, po grancici masline ili ulike koja se danas blagoslivlja) slijedi kišan Vazan (Vazam, Uskrs po istrijanski).

Rijec je, dakako, o puckom vremenskom vjerovanju, raširenom u raznim krajevima Istre, a sažeto je i u lijepim narodnim izrekama "Mokra Ulika, Vazam suh", "Ulika suha, jaje mokro", "Ili ulika ili jaje mora biti mokro"...

One zapravo potvrduju meteorološke karakteristike travnja (u koji najcešce padaju spomenuti blagdani) kao proljetnog mjeseca u kojem se razdoblja suncanog i ugodno toplog vremena cesto izmjenjuju s naoblacenjima, kišom i osvježenjima, napominje Milan Sijerkovic u "Istarskoj meteorološkoj škrinjici". (G. PRODAN)


Podijeli: Facebook Twiter