Forši niste znali...

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

... da Istarska županija njeguje istrijanstvo kao tradicionalni izraz regionalne pripadnosti istarskog plurietnosa, što je zapisano u clanku 20. njenog Statuta.

Svojim temeljnim aktom Županija istice da štiti od svake djelatnosti koja može ugroziti plurikulturalne i plurietnicke osobitosti Istre, te se obvezuje i na promicanje istarskih narodnih obicaja, obilježavanje narodnih blagdana, zaštitu izvornih toponima te ocuvanje lokalnih govora (cakavski, cakavski, cokavski, cekavski, kajkavski, istriotski, istrovenetski, istrorumunjski i dr.) kroz zavicajnu nastavu i druge sadržaje.

Po istarskom Statutu u ravnopravnoj su službenoj upotrebi hrvatski i talijanski, a Županija osigurava gradanima dvojezicno izdavanje javnih isprava i obrazaca koji se koriste u službene svrhe. (G. PRODAN)

***

...da su razne fantasticne price iz prošlosti vezane za srednjovjekovnu kulu Turnina, odnosno Torre di Borraso kod Rovinja, nastale na pretpostavci da se ispod platoa kaštela skriva kompliciran sustav hodnika drevnih graditelja.

Do nas je došla prica o pastirima koji su istražujuci ruševine propali u podzemne hodnike, da bi nakon dugog lutanja izišli pomucene svijesti i narušenog zdravlja.

O nizu fantazmagoricnih dogadaja nisu željeli pricati. Da zaista postoji razgranata mreža hodnika pod kulom i šire, nema dokaza, a maštu su stanovništva mogle dodatno zagolicati dobro ocuvane donje prostorije kule kao eventualni ulaz u podzemlje.

Torre di Borraso izgradena je na broncanodobnoj gradini, a vjerojatno je tu bio vojni tabor još u antici. Fotografije s konca 19. stoljeca vec je prikazuju kao ruševinu, mada u puno boljem stanju nego je sada. (Z. STRAHINJA)


Podijeli: Facebook Twiter