Forši niste znali…

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

…da je i Istra u ne tako davnoj prošlosti imala svoje razbojnike obilježene romanticarskim predodžbama javnosti nalik Carugi. Jedan od posljednjih takvih bio je Ivan Kolaric (Giovanni Colarich, nekad i Collarig), poznat po mnogim pljackama stoke po selima, ali i razbojstvima u gradovima poput Pule i Trsta, te fantasticnim bjegovima predstavnicima zakona, cak i iz zatvora.

Kolaric, kojeg se dijelom opravdano sumnjicilo i za niz okrutnih ubojstava, uhvacen je 1924. u kinu na tršcanskom Trgu Garibaldi dok je gledao vestern, a unatoc brojnim karabinjerima, hapšenje nije prošlo bez borbe. Sudilo mu se, zatvorenom u kavezu, u Puli 1925. pred brojnom publikom i novinarima, i to po 33 tocke optužnice.

"Istarska rijec" pisala je tada da je na sudenje doveden u oklopnom automobilu u pratnji 200 karabinjera i policijskih agenata kako ne bi pobjegao. Iako osuden na doživotnu robiju, odležao je 23 godine u najzloglasnijim talijanskim kaznionicama da bi ga oslobodili 1949. kada se vratio u Pulu gdje i umire 1986. godine.

Slucaj Kolarica, ili "neuhvatljivog razbojnika" kako su ga zvali, zanimljiv je zbog velikog interesa javnosti koji je vladao za njegove "podvige", a fama je dosegla vrhunac tijekom teatralnog sudenja u Puli - teatralnosti je svojim odgovorima i komentarima i sam doprinosio.

Za svojih slavnih razbojnickih dana zaradu je nemilice trošio na zabavu, a zanimljivo je da je, kada bi se nalazio u Puli, obitavao u radnickim nastambama izmedu Šijane i Velog Vrha. Tijekom policijskih potjera skrivao se, pišu autori koji su se bavili njegovom biografijom, u jednoj grobnici na Monte Giru.


Podijeli: Facebook Twiter