Forši niste znali…

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

…da Atila, legendarni kralj Huna koji je u istarskoj predaji ostao prisutan kao psoglavo cudovište i personifikacija svih ratnih razaranja, vjerojatno nikada i nije bio u Istri. Atila je 452. godine krenuo s istoka u vojni pohod na Italiju, pri cemu je opustošio Akvileju, ali nema nikakvih naznaka da je zalazio u Istru, vec ju je, sasvim logicno za brzi pohod - zaobišao. Ipak, Atila je kao simbol ratne opasnosti ostao sveprisutan u istarskim legendama, a u arhitekturu cesto se javlja kao kamena glava koja svojom strašnom pojavom štiti od nezvanih gostiju.

Kako se smjenjivala i etnicka dominacija na Poluotoku tako je Atila cas predstavljao grckog, odnosno bizantskog cara, francuskog vladara ili Slavene u njihovom prvom pohodu. Kako je predodžbu o "bicu Božjem" stanovništvo prilagodavala svojim potrebama pokazuje i prica iz sela Jurani kraj Svete Katarine gdje se i danas može cuti da je obližnju gradinu, vjerojatnu bizantski tabor, opustošio Atila iako je poznato da su utvrde na potezu od Boljuna prema jugu stradavale upravo za prve provale Slavena na prijelazu iz 6. u 7. stoljece.

Ako se uzme u obzir da su tada mnogi Slaveni trajno naselili u Istri, lako je moguce da su utvrde poharali daleki preci današnjeg stanovništva koji krivnju svaljuju na - Atilu.


Podijeli: Facebook Twiter