Forši niste znali...

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

… da stari kameni miljokaz uz državnu cestu kod Svetvincenta (Savicente), iako pokazuje da do Trsta ima samo 14 milja, nije postavljen da bi obmanjivao putnike. U Istri je, naime, dugo u upotrebi bila austrijska milja, znana i kao poštanska, koja je neusporedivo duža od ostalih.

Iznosila je 7.585 metara (kopnena, odnosno anglosaksonska milja iznosi 1.609, nauticka 1.852, mletacka 1.738 metara), što ce reci da od tog kamena do Trsta ima 106 kilometara.

Cestu Pula - Trst obnovili su za svoje kratke vladavine pocetkom 19. stoljeca Francuzi, a s obnovom cesta Austrijanci su nastavili tek 30-ih godina istog stoljeca pa je moguce da miljokaz potjece iz tog perioda.

***

… da se godina 1833. gdjekad pogrešno navodi kao vrijeme gradnje svjetionika Porer kod Premanture jer je kameni objekt koji postoji i danas podignut 1846.

Prema podacima iz Istarske enciklopedije, sagraden je prema projektu koji je deset godina ranije izradio tršcanski arhitekt Pietro Nobile, ali se ponegdje kao preradivac tog projekta spominje i Nobileov kolega i sugradanin Pertsch, vjerojatno Nicolo', sin slavnijeg Mattea.

Uz 1833. veže se prvo sustavno paljenje signalnog svijetla na Poreru, a te je godine podignuta i drvena zgrada. No, ona je ubrzo izgorjela u požaru te je na njenom mjestu podignuta nova kamena. Prema nekim izvorima, u noci kada je buknuo požar na Poreru, svjetionicar se nije nalazio na svom mjestu, vec u dobrom društvu u jednoj od premanturskih oštarija.


Podijeli: Facebook Twiter